I det fynske folks tjeneste

Gav 1000 kroner for ét stykke sæbe med en tragisk historie

I Aleppo kan man ikke længere producere sæbe. Fabrikkerne er bombet. Lørdag kunne du købe et stykke af verdens ældste sæbe i gågaden i Odense.

00:33

David Lorentzen forklarer, hvordan verdens ældste sæbe er blevet produceret i Aleppo. Video: Morten Urup Skov

David Lorentzen har fået nok. Den seneste udvikling i det borgerkrigshærgede Syrien, hvor især byen Aleppo og oldtidsbyens indbyggere har været hårdt ramte. Fredag aften gik en længe ventet evakuering af byens indespærrede borgere i stå. Der skal gøres noget.

Derfor har David Lorentzen besluttet sig for at sælge 1000 stykker sæbe, som han har fået importeret hjem fra Aleppo. Salget, der startede lørdag i gågaden i Odense, går ubeskåret til Røde Kors.

- Det er så ufatteligt. Det er frygteligt. Aleppos gamle by er bombet til ugenkendelighed, siger David Lorentzen, der har boet fem og et halvt år i Syrien, hvor han studerede arabisk.  

Der var én, som købte et enkelt stykke sæbe og puttede 1000 kroner i bøtten, så det var rigtig flot.

David Lorentzen

Sæbe produceret i Aleppo i 3000 år

David Lorentzen, der flyttede til Fyn for 10 år siden, fik den helt unikke Aleppo-sæbe til øen, da han havde en webshop, hvor han blandt andet solgte syriske vandpiber.

Sæben bærer på en unik historie, for der er blevet produceret sæbe i Aleppo i 3000 år. Det gør der dog ikke længere, for fabrikkerne er blevet bombet væk.

Sæben fra Aleppo er verdens ældste, og den er lavet af vand, soda, olivenolie og varierende mængder laurbærolie. Jo mere laurbærolie der bruges, jo dyrere er sæben.

- Det, man gjorde før i tiden var, at man kogte soda, olivenolie, laurbærolie og vand. En ældgammel opskrift i virkeligheden, som man gjort i Syrien i 3000 år. Det hældte man ud på gulvet i nogle gamle lagerhaller, og der lå det og størknede, og så skar man dem ud i blokke og satte dem på lager, hvor de stod et halvt til et helt år og tørrede, forklarer David Lorentzen.

02:47 Luk video

Solgt i gågaden i Odense

I gågaden i Odense startede han salget af de unikke Aleppo-sæber lørdag formiddag. Et stykke sæbe koster 100 kroner stykket. Tidligere er sæben blevet solgt for 29 kroner stykket. Prisen er dog forhøjet for at samle flest mulige penge ind til det gode formål, og David Lorentzen håber, at der kan komme 100.000 kroner i kassen, som kan gå til at hjælpe flygtninge fra Syrien.

Aleppo-sæbe har været produceret i Syrien i 3000 år. Foto: Morten Urup Skov

 Hos Røde Kors i Odense jubler man over salget af den unikke sæbe i gågaden.

- Pengene skal gå til Aleppo i Syrien, hvor de lige nu er ved at evakuere rigtig mange mennesker, siger Gerda Madsen, der er formand for Røde Kors i Odense.

- Man forventer, at der bliver 100.000 flygtninge, så der er brug for hver en krone og mange flere til, fortsætter Gerda Madsen, der forklarer, at pengene fra salget af Aleppo-sæben i Odense går til mad, vand, medicin og lægehjælp.

Gav 1000 kroner for ét stykke sæbe

Sæben, der er blevet solgt i Odense, indeholder 74 procent olivenolie, 20 procent laurbærolie, fire procent soda og to procent vand. Den vejer 180 gram og er produceret i Syrien.

- Der var én, som købte et enkelt stykke sæbe og puttede 1000 kroner i bøtten, så det var rigtig flot, fortæller David Lorentzen, der dog endnu ikke har nået det ambitiøse mål om at få 100.000 kroner i kassen.

I Aleppo har indbyggerne de seneste år haft problemer med at komme væk fra byen, som har været kontrolleret af oprørerne. Aleppo regnes for at være blandt verdens ældste byer. Der har angiveligt boet mennesker i byen i 6300 år. Kun Byblos i Libanon og Jeriko i Israel er ældre.

David Lorentzen solgte Aleppo-sæbe i gågaden i Odense lørdag. Foto: Morten Urup Skov

Den fem år lange borgerkrig i Syrien har kostet mindst 300.000 mennesker livet. Halvdelen af befolkningen i Syrien er flygtet.

Hvis du er interesseret, kan du stadig nå at få fat i et stykke sæbe. Du kan købe et stykke til 100 kroner i Røde Kors-butikken ved Føtex på Vesterbro i Odense.