Gigantisk forskel: Så meget mindre tjener Viktor Axelsen end Holger Rune

Selv om Viktor Axelsen vinder næsten alt i badminton, kommer han nok aldrig til at kunne måle sig med de helt store sportsstjerner i Danmark.

Viktor Axelsen har vundet nærmest alt i badminton, men sammenligner man med andre danske topatleter, tjener han fortsat ikke de helt store penge.

Hvert år ryger der ganske vist millioner af kroner ind på kontoen, i takt med den 29-årige fynske badmintonstjerne vinder imponerende titler som VM, EM og All England, og inden for sportsverdenen er der ingen tvivl om hans værdi og brand.

- Viktor Axelsen er et stort navn, for han er en atlet, der tilhører den absolutte verdenstop, siger Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi og branding fra Professionshøjskolen UCN.

Men når man sammenligner med eksempelvis den 19-årige tennisstjerne Holger Rune, er der en verden til forskel.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2022 tjente Viktor Axelsen omkring 2,8 millioner kroner alene i præmiepenge. 19-årige Holger Rune tjente i samme år 18,5 millioner kroner.

Kigger man alene på de sportslige resultater og antallet af store titler, ser det dog noget anderledes ud med bedrifterne.

Olympisk mester, verdensmester og verdensetter

29-årige Viktor Axelsen er regerende olympisk mester, verdensmester, All England-mester og suverænt verdens nummer 1. Han har desuden vundet en lang række Super Series-turneringer og sluttede 2022 med at vinde den store sæsonfinale.

Viktor Axelsen vandt endnu en prestigefyldt All England-titel i 2022. Tirsdag begynder hans titelforsvar i Birmingham.
Viktor Axelsen vandt endnu en prestigefyldt All England-titel i 2022. Tirsdag begynder hans titelforsvar i Birmingham.
Foto: Sportxpress/Ritzau Scanpix/arkiv

Holger Rune, der stadig er på vej frem mod verdenstoppen, er netop kommet blandt verdens ti bedste spillere. Han mangler dog fortsat at vinde de helt store titler - selv om han i november som den første dansker nogensinde vandt en Masters-titel. 

Den unge tennisstjerne vandt dog ingen af de fire store Grand Slam-turneringer, men nåede kvartfinalen i French Open for første gang i sommer. Han sluttede året som nummer 11 på verdensranglisten.

Holger Rune er i 2023 klatret op som nummer otte på verdensranglisten i tennis. Han sluttede 2022 uden for top-ti.
Holger Rune er i 2023 klatret op som nummer otte på verdensranglisten i tennis. Han sluttede 2022 uden for top-ti.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/Ritzau Scanpix

Alligevel har Holger Rune tjent mere end seks gange så mange penge på turneringer som Viktor Axelsen - svimlende 15 millioner kroner mere i præmiepenge i 2022. 

Mangler spillere fra USA og Europa

Forklaringen er relativ simpel. Der er mange flere penge i tennis end badminton, og det rammer altså Viktor Axelsen.

- At badminton ikke er så stor en sportsgren i Nordamerika og Europa, kan trække lidt fra hans brandingværdi i forhold til andre sportsstjerner, siger Kenneth Cortsen.

I modsætning til tennis har badminton ikke haft samme succes med at brede sportsgrenen ud til hele verden.

- Forklaringen er den pågældende sportsgrens popularitet på globalt plan. Herre- og dametennis er blevet en global karavane og et produkt, der virkelig har hævet den kommercielle værdi og modenhed over tid, siger Kenneth Cortsen.

Tjener også færre penge på sponsorater

For Viktor Axelsen betyder det ifølge Kenneth Cortsen, at han - foruden forskelle på tocifrede millionbeløb i præmiepenge - også tjener væsentligt mindre end eksempelvis Holger Rune eller andre sportsstjerner på sponsorater og penge tjent uden for banen.

Fordi badminton har ikke samme globale karavane som tennis, er sponsorer heller ikke lige så interesserede i verdens bedste badmintonspiller.  

Kenneth Cortsen vurderer, at forskellen i tjente penge på sponsorater er lige så markant som forskellen i tjente penge på præmiepenge.

- Viktor Axelsen gør det fantastisk og har en interessant personlighed, og det er vigtigt, at han fastholder sin sportslige positionering. Han er en intelligent og ambitiøs fyr, der er god foran kameraet, og det passer godt til mange sponsorer, særligt i Danmark, men det er et relativt lille marked, så derfor skal han også klø på i Asien, siger Kenneth Cortsen.

Det er blandt andet forklaringen på, at Viktor Axelsen har lært flydende kinesisk, så han kan øge sin brandingværdi og dermed også indtjening uden for banen på det store kinesiske marked.

Tidligere topspiller: Pengene i badminton går ikke til spillerne

Det er ikke noget nyt, at der er flere penge på tennisbanen end på badmintonbanen. Sådan har det været i årtier.

Viktor Axelsen vandt OL-guld i Tokyo i 2021. Der fulgte ingen præmiepenge med guldmedaljen. Det gør der heller ikke i tennis eller andre sportsgrene, men de enkelte forbund belønner ofte atleterne, hvis de vinder.
Viktor Axelsen vandt OL-guld i Tokyo i 2021. Der fulgte ingen præmiepenge med guldmedaljen. Det gør der heller ikke i tennis eller andre sportsgrene, men de enkelte forbund belønner ofte atleterne, hvis de vinder.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Men ifølge tidligere topspiller Jim Laugesen, der kommenterer badminton på TV 2 Sport, skal årsagen findes i måden, de to sportsgrene er skruet forskelligt sammen på.

- I tennis går pengene til dem inde på banen. I badminton går pengene til dem uden for banen, siger Jim Laugesen.

I tennis lykkedes det spillerne at lave deres eget forbund i starten af 1970’erne, og i dag arrangeres tennisturneringer primært af ATP og WTA, men i badminton ligger magten - og dermed også pengene - hos de store nationale forbund.

Jim Laugesen håber dog, at de største badmintonstjerner i fremtiden kan tjene flere penge til dem selv frem for til deres forbund.

- Jeg tror, at pengene bliver større i badminton, men de når ikke tennisniveau, siger Jim Laugesen.

Jagter endnu en All England-titel

Der er også mange penge at tjene både på og især uden for banen i tennis. En ting er, hvad sportsstjerner får for indsatsen på banen i form af sejre og titler, men uden for banen er der et gigantisk potentiale for atleter, der formår at udnytte det.

I løbet af sin karriere nåede den schweiziske tennislegende Roger Federer eksempelvis at tjene omkring ti milliarder kroner, heraf var kun den ene milliard kroner i præmiepenge.

Novak Djokovic, der ligger nummer et på verdensranglisten i tennis, har tjent milliarder på tennis, men han mener, pengene i sporten skal fordeles med ligeligt.
Novak Djokovic, der ligger nummer et på verdensranglisten i tennis, har tjent milliarder på tennis, men han mener, pengene i sporten skal fordeles med ligeligt.

Verdens mest vindende tennisspiller nogensinde, serberen Novak Djokovic, gav i sidste uge udtryk for, at han synes, de bedste spillere i verden tjener for mange penge.

Han så hellere, at de enorme pengesummer blev mere ligeligt fordelt, så flere professionelle atleter kan leve af sporten. 

Der er også et fint beløb penge i spil under den prestigefyldte All England-turnering, som begynder tirsdag. 

Fakta om All England

Viktor Axelsen er forsvarende mester, og genvinder han herresingletitlen i Birmingham, scorer han omkring 617.000 kroner. Holger Rune deltager i disse uger i to store turneringer i USA, hvor vinderne får lige knap ni millioner kroner. 

Oversigt

    Oversigt