Gigtramte Ida fik smilet frem i det kreative værksted

Om en uge fylder Ida Manly Sørensen 18 år og skal videre fra H.C. Andersen Børne- og Ungehospital til voksenafdelingen. I dag havde hun så sidste dag i Kreaheltenes værksted.

Børn og unge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital har i denne uge mulighed for en tur til Børneulykkesfondens “Kreaheltes værksted”.

I værkstedet har børnene mulighed for at lave blomster, mariehøns, skabe en picnic og skabe lidt solskin og bringe forårsstemningen ind på hospitalets stuer og gange.

I Kreaheltenes værksted får de unge patienter således et afbræk fra sygdommen og kan sætte fantasien løs.

En af de patienter der er glade for tilbuddet er 17-årige Ida Manly Sørensen.

- Det er jo mit højdepunkt, når jeg tager hjemmefra, at jeg skal til kreaheltene, siger Ida Manly Sørensen.

Hun har børnegigt, og har siden 2020 været fast gæst hver fjerde uge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, så det rutineprægede besøg skal bare overstås.

- Jeg plejer, at få en tid klokken 10, så jeg er klar til klokken 12, hvor jeg kan komme herned og få lavet noget kreativt og hygge mig, fortæller hun.

Børneulykkesfondens “Kreaheltes værksted” blev etableret i Odense under coronapandemien, fortæller Mette Sorang Kjær.
Børneulykkesfondens “Kreaheltes værksted” blev etableret i Odense under coronapandemien, fortæller Mette Sorang Kjær.
Foto: Alex Syrik

Hospitalets velfærdskoordinator Mette Sorang Kjær fortæller, at de unge patienter glemmer, hvorfor de er kommet til H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, når de har tid i Kreaheltenes værksted.

- Det er tydeligt, at de har rigtig stor glæde af, at være i Kreaheltenes værksted, siger hun og uddyber:

- Det er som om, at man glemmer sygdommen. Det er jo vores dagsorden, at man skal et eller andet der knytter sig til, at man enten har smerter eller skal have en fast behandling.

- Men når man så kommer herned, så glemmer man lidt, at man skal hen og have taget en blodprøve, siger Mette Sorang Kjær.

Det kreative værksted har altså stor betydning for Ida Manly Sørensen og hendes medpatienter.

- Jeg kan jo for eksempel have blomster stående inde på mit værelse og kigge på dem hver dag, og det giver jo virkelig gode minder og jeg kan tænke, at det hele, det ikke er så træls, som det måske er i hverdagen.

- Så husker man på, at det her skal nok gå, siger den 17-årige gigtpatient.

Ida Manly Sørensen har gigt og har derfor problemer, når der skal pusles med de små detaljer.
Ida Manly Sørensen har gigt og har derfor problemer, når der skal pusles med de små detaljer.
Foto: Alex Syrik

Idas sygdom giver nogle begrænsninger. Det er således ikke nemt, at pusle med kreative ting, når man har gigt i fingrene.

- Jeg husker særligt en episode, hvor jeg lige havde fået leddepunktur, hvor det gør rigtig ondt i fingrene, hvor både Nanett (ansat i afdelingen, red.) og min mor hjalp. Sammen fik vi lavet de her blomster, fortæller Ida og tilføjer, at hun er glad for, at man ikke gav op i situationen.

- Det kan godt lyde åndsvagt, men man er da lidt stolt over, at man får lavet tingene, selvom man er begrænset i sin hverdag.

Hos kreaheltene får man ikke kun en pause fra sygdommen, man får også en relation - det kommer Ida til at savne, når hun ikke længere har alderen til H.C. Andersen Børne- og Ungehospital.

- Det vil jeg helt sikkert komme til at mangle på voksenafdelingen, så det bliver lidt underligt, og det skal man da lige vænne sig til.

Ida rykker over i voksenafdelingen, når hun om en uge fylder 18 år.

- Men jeg har vist fået lov til at komme her engang imellem. Heldigvis, siger hun.

Også for de psykisk syge børn og unge arbejdes der for, at skabe ordentlige rammer. Men som TV 2 Fyn tidligere har dækket, , så kniber det gevaldigt i øjeblikket med at sikre udredninger til tiden. 

Det skyldes massiv lægemangel på de syddanske børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, viser et notat fra Region Syddanmark.