Gode boligråd op til studiestart: Du kan let blive snydt

Hos Lejernes Landsorganisation (LLO) oplever man jævnligt, at håbefulde boligsøgende kommer til at betale for boliger, de aldrig får.

quote Der bliver mere og mere pres på

Helene Toxværd, landsformand, LLO

Om ganske få dage er der studiestart for tusindvis af unge, og det betyder for de fleste, at der skal findes et fornuftigt sted med tag over hovedet.

Men ofte er kampen om boligerne så intensiv, at desperationen står i vejen for fornuften. Det øger risikoen for at ryge i kløerne på en regulær svindler stor.

Lejernes Landsorganisations (LLO) landsformand Helene Toxværd råder derfor til, at man holder hovedet koldt og er varsom, når boligjagten går ind.

Bolig-garanti

- Fra nu af og frem til først i september kan man godt se, at desperationen hos de unge, der pludselig skal finde et nyt sted at bo i en helt ny by, stiger, og at der bliver mere og mere pres på, siger Helene Toxværd til Ritzau.

Bolig-svindler skal i retten

Helt aktuelt står en 40-årig mand foran en retssag om groft bedrageri.

Manden er  af Københavns Politi blevet tiltalt for at have lokket boligsøgende til at betalte husleje forud - og i nogle tilfælde depositum - for at bo i lejligheder i Valby, Kastrup, Glostrup og på Frederiksberg.

Imidlertid havde manden hverken evne eller vilje til at give ofrene adgang til lejemålet, hedder det i anklageskriftet.

Unge lader sig presse

Det er et problem, som man oplever jævnligt hos Lejernes Landsorganisation, LLO, som får henvendelser fra boligsøgende, der er blevet snydt.

Man kan være et oplagt offer for snyderiet, hvis man skal til at flytte til en helt ny by forbindelse med studiestart, fortæller Helene Toxværd:

- Det er unge, som føler og lader sig presset til at tage hovedet under armen i stedet for at blive ved med at sige "ah hvad er det nu jeg er i gang med at rode mig ud i, og hvis det her lyder for godt til at være sandt er det det nok også".

Det gode råd, for at undgå svindel, er IKKE at betale depositum og forudbetale husleje, før man står med en lejekontrakt i hånden - og har set lejligheden.

Derudover er det en god idé at betale over banken, da det er lettere at bevise, hvad, hvor meget og til hvem, man har betalt, er rådet fra Helene Toxværd.

Hvis man er blevet snydt, opfordrer hun til, at man kontakter LLO og politiet så hurtigt som muligt. Organisationen kan blandt andet rådgive om, hvordan man skal agere i forhold til en eventuel kommende retssag og kan henvise til advokater.

Sagen om den 40-årige mand skal afgøres af Retten på Frederiksberg til oktober. Han nægter sig skyldig.