I det fynske folks tjeneste

Luk kattelemmen og spil noget musik: Sådan hjælper du dit kæledyr godt ind i det nye år

Fra den 27. december må man fyre fyrværkeri af - helt frem til 1. januar. Her kommer Fyns Internat med gode råd til, hvordan du og dine kæledyr kommer godt ind i det nye år.

Internatleder på Fyns Internat i Ejby kommer med gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit kæledyr godt ind i det nye år. Foto: Mads Ingemann

Fra fredag den 27. december kan vi og alle vores firbenede venner forvente både bulder og brag, når fyrværkerisæsonen går igang. Det kan være en svær tid for både dyr og ejere, især hvis dyrene er bange for de mange brag, nytåret som regel indebærer.

På Fyns Internat i Ejby er de også så småt ved at forberede sig på det nye år.

- Henover jul og nytår har vi mange dyr. Vi har både vores egne hunde, katte, kaniner, fugle og gekkoer, og så har vi en del dyr på pension her, som også er bange for de høje lyde til nytår, fortæller Lene Frahm, der er internatleder på Fyns Internat.

Med så mange dyr, bliver man vant til hvordan man skal reagere, når dyrene er bange.

Ifølge Lene Frahm, er der flere ting man kan gøre, for at hjælpe sit firbenede ven godt ind i det nye år.

De gode råd fra Fyns Internat

1. Sørg for at holde dit dyr aktiveret

Det duer ikke at dyret er alene hjemme og ikke bliver stimuleret. Sørg for at dyret bliver mentalt træt, og for at der bliver holdt øje med dyret.

 

2. Hold din hund i snor eller luk kattelemmen

Hvis dyret bliver bange når det kan høre fyrværkeri, så sørg for at hold dem indenfor. Nogle dyr vil forsøge at flygte fra bragene, og så kan de komme slemt til skade eller fare vild.

 

3. Træk gardinerne for og spil noget musik

På den måde behøver dit kæledyr ikke tage stilling til for mange brag, da der vil være en del af dem, som dyret ikke kan høre.

 

4. De skal også vide, det er nytår

Distrahér dit kæledyr ved at skrue lidt op for lækkerierne. 

 

5. Tag en snak med din dyrlæge

Hvis du ved, at dit dyr ikke bryder sig om raketterne, så tag en snak med din dyrlæge. De kan hjælpe dig med noget beroligende til dine firbenede venner.

Lene Frahm forstår godt at det kan være svært at overskue, men understreger også hvor vigtigt det er at passe på sine kæledyr, især hvis de er bange.

- De dyr, som får en rigtigt dårlig oplevelse i forbindelse med fyrværkeri og nytårsaften, kan blive traumatiseret på livstid. Traumet kan blive starten på en lydforbi, der kan udvikle sig som ringe i vandet, og pludseligt kan de både være bange for tordenvejr og tunge regndråber, fortæller Internatleder, Lene Frahm.