I det fynske folks tjeneste

Gode råd: Hold poterne fri for salt og is

Vinter betyder salt og sne i de firbenedes poter. Dyrlæge Jens Esmann giver gode råd til at undgå hudbetændelser.

Charlie besøger denne gang dyrlæge Jens Esmann for at få renset tænder. Foto: Morten Grundholm

Inden tandrensningen får Charlie dog lov til at lege model for TV 2/FYN og vise, hvad hundejere særligt skal være opmærksomme på under hundes poter. Foto: Morten Grundholm

1 af 2

Det kan være yderst smertefuldt for menneskets bedste ven at træde sne og salt op i poterne. 

Derfor er det særligt vigtigt i denne vintertid, at man som hundeejer er opmærksom på at få fjernet is og andet snavs i Fidos poter, inden han selv begynder at slikke. På den måde undgår man bedst hudbetændelser og dyrlægen.

00:25 Luk video

Dyrlæge Jens Esmann fra Rynkeby Dyreklinik giver to gode forebyggende råd:

- Det vigtigste er sådan set at få fjernet saltet. Når man har været ude at gå tur, skyller man poten i postevand og sørger for at få skyldet saltet væk.

- Hvis hunden har en sart hud eller en tør trædepude, er det en rigtig god idé at smøre den med almindelig potevoks, der søger for at lukke de små sprækker, siger han.

 

Fem gode vinterråd

 • Undgå lange gåture: Det kolde vejr kan give hunde forfrysninger på udsatte kropsdele som poter, ører og halespids. Særligt udsatte er hanhundens testikler, hold derfor øje med, om de er røde, hævede eller ømme. Tæver kan få urinvejsinfektion, hvis de sidder stille for længe ude i kulden. Hvalpe samt syge eller gamle hunde er mest i fare for at få forfrysninger. Et godt råd er derfor at gå flere korte ture i løbet af dagen i stedet for én lang tur.
   
 • Husk overtøjet: Mængden af pels og hundens størrelse er afgørende for, hvordan den klarer kulden. En lille hund med tynd pels skal måske have hjælp til at holde varmen med overtøj. Hvis din hund opfører sig normalt, selvom der ligger sne, hopper rundt og vil lege, er det et godt tegn. Men hold øje med, om hunden begynder at bevæge sig anderledes i sneen og vise tegn på, at den synes, det er ubehageligt at gå i. 
   
 • Salt: I byområder bliver fortove og veje hurtigt saltet, når sneen falder. Vejsalt kan skade hundens poter, og derfor skal de vaskes grundigt efter gåturen. Salt udtørrer trædepuderne, så de let revner. Når saltet trænger ind i revnerne, svier det smertefuldt. Hvis hunden pludselig bliver halt på gåturen, kan det altså være vejsaltets skyld. Du kan med fordel smøre poterne med potesalve, så hunden undgår fugt- og saltskader.
   
 • Foder: Hvis din hund rør sig mindre om vinteren end resten af året, skal du overveje at regulere dens foder. Hvis din hund derimod er meget aktiv om vinteren, det gælder eksempelvis for jagthunde og slædehunde, skal foderet også tilpasses. Husk at regulering af foder altid skal foregå over længere tid, så hundens mave kan vende sig til det.
   
 • Is: Vinteren kan være en smuk årstid med is på søer og hav. Men pas på, når du lufter din hund ved vandet. Isen kan være lumsk og se tykkere ud end som så. Mange hunde er ved at drukne om vinteren, fordi de går ud på is, som ikke kan bære deres vægt. Hold din hund i snor, så undgår du, at din hund løber ud på tynd is, fordi den eksempelvis får færten af en fugl.

  Kilde: Agria Dyreforsikring.