I det fynske folks tjeneste

Gode råd: Spænd ben for tyven

Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at de danske hjem bliver sikret bedre mod tyve.

Nabohjælp, hvor beboerne på en vej systematisk holder øje med hinandens boliger, kan gøre kvarteret mindre trygt for tyvene. Foto: Lars Rasborg/Scanpix

Stærke døre, vinduer, låse og mure, der kan stå imod indbrudsforsøg.  Det kan være opskriften til at holde tyven væk. I en rapport anbefaler Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd søndag, at de danske hjem bliver sikret bedre mod tyve.

- Det er noget, vi som borgere desværre kun får gjort i begrænset omfang, skriver Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden, i en pressemeddelelse.

Læs også Bestillingsarbejde: Tyv taget på fersk gerning med PH-lampe

I Holland og Storbritannien er der krav om, at nybyggede boliger bliver sikret mod indbrud. Det har halveret indbrudsraten.

- Indbrudssikrede hjem smitter samtidig positivt af på ikkeindbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod, skriver Merete Konnerup.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger dog til Jyllands-Posten, at han ikke mener, der skal lovgives på området.

- Det må være folks eget valg, om de vil ofre de penge, det koster at indbrudssikre deres hus, siger han.

- Jeg mener for eksempel ikke, at vi skal tvinge folk til at bruge mange tusind kroner på indbrudssikring, hvis de bygger et hus i et område, som sjældent er ramt af indbrud, siger han.

I sidste måned fremlagde regeringen tre initiativer, der skal sikre, at der bliver begået færre indbrud. De handler om hårdere straf.

Indbrudstyve skal have en særlig paragraf i straffeloven, tyve skal have hårdere straf for at bryde ind, når beboerne er hjemme, og politiet skal have mere fokus på omrejsende kriminelle.

Læs også Vidner pågriber indbrudstyv i Middelfart

Sådan kan du gøre arbejdet svært for tyven

  • Beskyt boligen ved at forstærke døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan stå imod indbrudsforsøg.
  • Automatisk lys, kameraer, tyverimærkning og alarmer kan også være med til at standse tyven.
  • Hvis radioen og lyset er tændt, kan tyven tro, at der er nogen hjemme. Det kan også være en god idé med lidt vasketøj eller legetøj i haven.
  • Frit udsyn til boligen kan sørge for, at naboer vil lægge mærke til en indbrudstyv. Til gengæld skal værdigenstande ikke stå frit fremme.
  • Nabohjælp, hvor beboerne på en vej systematisk holder øje med hinandens boliger, kan gøre kvarteret mindre trygt for tyvene.
  • Naboer kan også hjælpe hinanden med at skabe liv, når man ikke er hjemme, for eksempel ved at tømme postkassen, fylde skraldespanden, rydde sne, stille cykler eller biler foran huset eller rette på dørmåtten efter trappevask.
Kilde: Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd.
  

Læs også Indbrud i bowlinghal

Læs også Naboerne omringede indbrudstyv: - Vi var ikke stressede - vi var på hjemmebane

Læs også Juleindbrud: Michael fik stjålet designerstole for 100.000