I det fynske folks tjeneste

Grænsekontrol får efterforskningen på Fyn til at halte

I 2016 bidrog Fyns Politi med 15 betjente hvert døgn hele året i gennemsnit, det viser nye tal fra Rigspolitiet. Efterforskningen på Fyn halter.

00:29

15 fynske betjente stod dagligt og kontrollerede ved grænsen til Tyskland i 2016.

15 fynske betjente stod dagligt og kontrollerede ved grænsen til Tyskland i 2016.

1 af 2

Der manglede en del betjente i 2016 i den almindelige vagtplan på de fynske politistationer. Fyns Politi bidrog hvert døgn hele året i gennemsnit med 15 betjente til at kontrollere landets grænser. Det viser en opgørelse, DR P4 Fyn har fået fra Rigspolitiet.

De mange fynske betjente uden for Fyn ærgrer politidirektør i Fyns Politi, Kit Claudi Grøn-Iversen.

- Det er selvfølgelig brandhamrende ærgerligt, at vi ikke kan stå ude på samtlige gerningssteder med det samme, og at vi ikke kan løse opgaverne så hurtigt, som vi gerne ville, siger hun til TV 2/FYN. 

Læs også Farvel til grænsen: Betjente skal hjem i gaderne

Fyns Politi har priorteret det akutte beredskab op og efterforskningen ned. Det kan ses i sagerne, hvor sigtelsesprocenterne i voldssager i 2016 faldt fra 89 til 74 procent.

- Det er superærgerligt, at vi ikke kan give ofrene en hurtigere afklaring om, vi kan bringe deres sager for retten, fortæller Kit Claudi Grøn-Iversen

Formanden for de fynske betjente, Steffen Daugaard, fortæller, at det er noget, der frustrerer betjentene. 

- Bunkerne vokser, når betjentene ikke er hjemme. Jeg synes, vi er for mange af sted, og man kunne måske finde på en mere intelligent måde at have grænsekontrol - hegn eller videoovervågning, så vi ikke skal bruge så mange betjente, siger han.

Det daglige beredskab på Fyn fungerer, som det altid har gjort. I stedet har den øgede grænsekontrol ifølge Steffen Daugaard betydet, at politiet har måttet skære ned i efterforskningen af voldssager og indbrud.

Danmark indførte grænsekontrol ved den tyske grænse i starten af 2016. Indtil videre er grænsekontrollen forlænget til maj 2017. 

Herunder kan du se, hvor mange anmeldelser, der førte til sigtelser i 2015 og 2016. Tallene er opgjort i procent. Tallene er fra Rigspolitiet. I den nederste tabel er det antal sigtelser for hele Fyn i hele tal. 

Ifølge Rigspolitiet kan en anmeldelse give flere sigtelser, og så kan en anmeldelse fra det ene år påvirke tallene for sigtelser det næste år.