I det fynske folks tjeneste

Granskningskommission skal afdække minksagen

Et bredt flertal i Folketinget er enig om en ny undersøgelsesform - en såkaldt granskningskommission - der skal afdække sagen om aflivning af alle mink.

Minksagen skal undersøges i en granskningskommision. Det er blevet besluttet i Folketinget torsdag.

Et bredt flertal i Folketinget er enig om, hvordan regeringens håndtering af minksagen nu skal kulegraves. Det skal ske i en såkaldt granskningskommssion, som er en ny type undersøgelse.

Det står fast efter et møde i underudvalget om undersøgelse af sagen om mink i Udvalget for Forretningsordenen.

Læs også Aflivede 65.000 mink: Blev lovet tempobonus, men Martin venter stadig på millioner af kroner

Der er ikke tale om en klassisk undersøgelseskommission, som man kender det fra andre meget omtalte sager.

Mere vidtgående undersøgelse

Denne nye undersøgelsesform er mere vidtgående end for eksempel en advokatundersøgelse med udelukkende skriftlige svar, hvilket regeringens støttepartier Enhedslisten og SF i første omgang talte varmt for.

De Radikales Jens Rohde siger om granskningskommissionen, der skal undersøge mink-sagen:

- Granskningskommissionen er et nyt instrument, som bygger på de samme principper om retssikkerhed for dem, der skal afhøres. Den bygger på et princip om effektivitet. Den vil sige, at den arbejder hurtigere, end den almindelige undersøgelseskommission, siger Jens Rohde.

Læs også Ny frustration på minkfarmen: Uklarhed om erstatning

De borgerlige partier har krævet en undersøgelseskommission, hvor en dommer sidder for bordenden, og hvor ministre og embedsfolk kan indkaldes som vidner.

Dette lader sig også gøre i granskningskommissionen.

Minder om en undersgøelseskommission

Fra både rød og blå blok er der enighed om, at granskningskommissionen mest af alt minder om en undersøgelseskommission.

Den store forskel bliver, at kommissoriet for granskningskommissionen forankres i Folketinget, og at arbejdet skal være afsluttet inden for 12 måneder.

Det er altså ikke som normalt i en undersøgelseskommission forankret i Justitsministeriet, hvor en kommissions arbejde i nogle tilfælde kan vare i flere år.

Sker inden jul

Inden jul skal der laves et kommissorium for granskningskommissionen. Det oplyser Jens Rohde (R), der er formand for det underudvalg, hvor en undersøgelsesform er blevet diskuteret.

- Granskningskommissionen er et nyt instrument, som bygger på de samme principper om retssikkerhed for dem, der skal afhøres.

- Den bygger på et princip om effektivitet. Det vil sige, at den arbejder hurtigere end den almindelige undersøgelseskommission, siger Rohde.

Hvis det lykkes at færdiggøre kommissoriet inden jul, vil granskningskommissionen skulle aflevere sin konklusion i løbet af 2021.

Læs også Minkavlerne venter på EU: - Det er grotesk

Minksagen handler om, at regeringen 4. november meldte ud, at alle Danmarks mink - 15-17 millioner - skulle aflives, fordi coronavirus var muteret blandt mink og havde spredt sig til mennesker. Mutationen kan bringe coronavaccine i fare, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Få dage senere kom det frem, at der ikke var hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, hvis ikke de er syge eller i et sygdomsområde. Mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner kunne regeringen med andre ord ikke kræve aflivet.

Sagen har ført til, at Mogens Jensen (S) gik af som fødevareminister. Også statsminister Mette Frederiksen (S) samt en række andre ministre har været under heftig beskydning i forbindelse med sagen.

Fejl undervejs

Der er begået fejl undervejs i forløbet, men regeringen fortryder ikke, at den meldte ud om aflivning af alle mink. Og det gælder fortsat, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Læs også Mink-besked fra Bruxelles: - Slip slanterne, Mette

- Vi har fra start sagt, at vi vil indgå konstruktivt i, hvordan vi laver en uvildig, ekstern undersøgelse af det forløb, der har været. Nu kommer der en kommissionsundersøgelse, i et nyt format, og det bakker vi op om.

- Beslutningen om at slå mink ned var den rigtige i lyset af den risikovurdering, der var. Der er begået en række fejl, og nu kommer der så en undersøgelse af det, siger han.

OVERBLIK: Sådan ser ny kommission til minksag ud

 • Der bliver oprettet et granskningsudvalg i Folketinget med et medlem fra hvert parti.

  Udvalgets opgave bliver "at undersøge sager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden og/eller Folketinget."
   
 • Et mindretal i Folketinget på 60 mandater kan igangsætte en forundersøgelse i form af lukkede samråd med ministre, der skal møde for granskningsudvalget.

  Efter det kan udvalget indstille til en egentlig undersøgelse, hvis 60 mandater ønsker det. En egentlig undersøgelse skal vedtages af et flertal i Folketinget.
   
 • Udvalget kan indstille til de kendte former for undersøgelser, som er en advokatundersøgelse, en faglig ekspertredegørelse, som Irak-kommissionen endte med, eller en undersøgelseskommission som eksempelvis Instrukskommissionen.

  Udvalget kan også indstille til den nye form for undersøgelse, en granskningskommission.
   
 • En granskningskommission vil arbejde som en undersøgelseskommission, der ledes af en dommer, hvor der er vidnepligt og vidner har pligt til at svare sandt.

  Modsat en undersøgelseskommission vil en granskningskommission dog ligge under Folketinget og ikke justitsministeriet.

  Folketinget vil skulle udarbejde et kommissorium. Det skal være så begrænset, at undersøgelsen kan afsluttes inden for 12 måneder.

  Resultaterne skal levers til Folketingets Udvalg for Forretningsorden.
   
 • Som ved tidligere dommerundersøgelser og undersøgelseskommissioner er det herefter Folketinget, der beslutter, om der skal indledes en rigsretssag mod en minister.
 • I aftalen har partierne forpligtiget sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen.

  Kilde: Ritzau
Se mere