Gratis færger hitter igen: Sidste år blev de løbet over ende - nu er det mere 'afbalanceret'

De gratis færgeroverfarter er igen i år en stor succes. Mange folk besøger de fynske øer, men niveauet er bedre end sidste år, hvor der næsten var for mange.

Igen i år kan man sejle gratis med færgerne i det fynske farvande - og igen i år er det et hit.  

Godt tre uger inde i den gratis færge-periode, er det nemlig godt gang i bookingerne på de fynske færgeruter.

En af dem, der skal ud og sejle er Christoffer West Mortensen fra Almind i Jylland. Han er taget til Assens sammen med sin mormor, og skal med færgen til Baagø. 

- Det bliver en kæmpe succes. Jeg har jo aldrig prøvet at sejle med færge før, så det er noget helt nyt, siger han.

Men de er langt fra de eneste, der skal med færgen. For ligesom sidste år har et flertal i folketinget indgået en aftale om en sommerpakke, der gør det muligt at sejle gratis mellem de danske øer henover sommeren. Og det er der mange, der benytter.

- Du kan mærke det meget. Sidste år havde vi jo mere end dobbelt så mange, som vi havde året før og i år har vi ikke helt så mange, men næsten lige så mange, som vi havde sidste år. Så det giver flere gæster, det gør det, fortæller Ole Knudsen, der er skipper på Baagå-færgen.

Flere går efter gratis

Sidste år slog Ærø rekord i antallet af besøgende, og det skyldes blandt andet de gratis færger.

I juli måned 2020 gjorde knap en million passagerer på landsplan brug af muligheden for at sejle gratis med færgen. I denne måned har Ærøfærgerne allerede haft 31.815 cyklende og gående gratis passagerer med. 

Marstal-Birkholm-færgen melder alt udsolgt på de gratis billetter, mens Baagø-færgen har 5.543 gratis pladser.

Og flere af gæsterne på dagens sejlads til Baagø har også valgt at tage med på grund af prisen.

- Vi har hørt at der var en masse gratis færgeafgange og så kiggede vi, hvor vi kunne komme hen. Og så tænkte vi Bogø lød lidt spændende, siger Malene Pedersen fra Vejle, og fortsætter:

- Det betyder da meget, fordi så kan man komme rundt og se nogle af de øer, man ikke har været på før. 

Også Christoffer West Mortensens mormor fortæller, at prisen har haft betydning for, at de nu skal med færgen.

- Det gør da nok, at vi finder på at tage nogle flere ture til øer. Også at komme ud og sejle med færgen, når nu børnene har ferie, siger Hanne Garner West fra Gelsted.


Bedre balance

Oppe på broen gør skipper Ole Knudsen status på dagens færgeoverfart.

85 gæster, fire biler, 20 cykler og et par kajaker.

I modsætning til sidste år så har operatørerne nu selv mulighed for at bestemme hvilke afgange der skal være gratis for at undgå overfyldte ture.

- Sidste år var der godt vejr, så det var lige før det var for godt. Så kommer der mange på øen, siger Ole Knudsen.

Selvom antallet af passagere ikke er lige så højt som i 2020, så mener Ole Knudsen at der er fundet en bedre balance denne sæson.

- Sidste år sejlede vi ekstra ture, for bare at få folk over for ikke at skuffe dem. Der var der måske nogle dage, hvor der var så mange mennesker på øen, at så kan bogø ikke måske ikke håndtere flere.Det skal ligesom også være en god oplevelse for dem der kommer over. Hvis de går i nakken på hinanden, så er det måske ikke så nemt at opleve naturen, fortæller han.

- I år er det mere afbalanceret, jeg tror faktisk det har fundet et rigtig godt leje i år.

Sidste år gjorde knap en million passagerer brug af muligheden for at komme gratis med færgen i juli måned, og det tyder på, at tendensen fortsætter. Igen i år er de fynske gratis færger fortsat meget populære.