Gravide i Syddanmark skal selv betale test

Gravide i Region Syddanmark skal selv betale op mod 5000 kroner, hvis de vil have taget en blodprøve, der kan vise kromosomfejl. Det skriver DR SYD. I tre andre regioner er testen gratis.

Tre af landets fem regioner tilbyder fra 1. september en ny type blodprøve til gravide, men det gør Region Syddanmark ikke.

Det er den såkaldte NIPT-test, som Region Syddanmark vente med at tilbyde, indtil Sundhedsstyrelsen har lavet fælles retningslinjer på området. Det er en blodpøve der viser, om fosteret har tre af de hyppigste kromosomfejl - som for eksempel Downs Syndrom.

Ved blodprøven er der ikke risiko for at fremprovokere en uønsket abort, som der er ved de prøver, som Region Syddanmark nu tilbyder.

- Det betyder, at det er forskelligt, hvad de gravide bliver tilbudt, afhængigt af hvor de bor i landet, siger Bjarne Rønde Kristensen, ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Odense Universitetshospital, til DR SYD.

En NIPT-test koster mellem 4000 og 5000 kroner på en privatklinik, men testen udbydes allerede i Region Nord. Fra 1. september bliver den også udbudt i Region Midt og Hovedstaden.