Grith er afhængig af rollator - men får ikke lov at bruge den til kæmpekoncert

Da Grith Nynne Bagge købte billetter til Bruce Springsteen koncerten i Odense, havde hun ikke regnet med, at hendes rollator skulle forhindre hende i at få den oplevelse, hun ønskede sig.

53.000 mennesker fylder tirsdag Dyrskuepladsen i Odense til den længe ventede koncert med Bruce Springsteen, der bliver den største enkeltstående koncert nogensinde på fynsk grund.

Men for 43-årige Grith Nynne Bagge bliver koncerten ikke som hun havde regnet med.

Hun kan nemlig ikke bevæge sig frit rundt på pladsen.

Grith Nynne Bagge lider af den sjældne sygdom syringomyeli, som på mange måder minder om sklerose. Den påvirker blandt andet hendes evne til at gå, hendes balance og den giver hende smerter. Derfor er hun afhængig af sin rollator.

- Lige så snart jeg skal gå længere eller stå i længere tid ad gangen, så er jeg nødt til at have den med mig. Så den er altafgørende for, at jeg kan have bare en lille smule livsværdi, for det er der ikke så meget tilbage af desværre, siger Grith Nynne Bagge.

Rollatoren betyder dog, at hun kun må opholde sig i det afgrænsede handicapområde. Et område hun egentlig ikke havde ønsket at se koncerten fra. 

- Jeg ville nok have stået nede bagved med min rollator, så jeg stod lige for scenen. Her er jeg puttet over i en krog. Ud fra kortet ligner det, at jeg ikke kan se scenen forfra, og umiddelbart ser det ud til at vi er ret langt ude i siden, siger Grith Nynne Bagge.

Koncerten med Bruce Springsteen har Grith Bagge Nynne og hendes mand set særligt frem til.
Koncerten med Bruce Springsteen har Grith Bagge Nynne og hendes mand set særligt frem til.
Foto: Peter Salomon


Forbyder rollatorer og hjælpemidler

Det er Live Nation, der arrangerer koncerten, og af dem har hun fået at vide, at hun ikke må medbringe rollatoren uden for det aflukkede område.

I en mail til Grith Nynne Bagge skriver Live Nation, at det er nogle sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der gør, at de er nødt til at forbyde rollatorer og andre hjælpemidler uden for det afgrænsede område til handicappede.

De har ikke ønsket at stille op til interview, men svarer på spørgsmål på mail. 

- Man må af sikkerhedsmæssige årsager ikke bevæge sig rundt på pladsen udenfor området, da denne type hjælpemidler kan være til fare for en selv og andre ved en evakueringssituation, forklarer Heidi Degn, der er PR og Promotion Manager hos Live Nation Danmark i en mail til TV 2 Fyn.

- Jeg skammer mig ikke på nogen måde, og jeg vil gerne fortælle om den her sygdom, men det virker som om, at skal jeg udstilles endnu mere, siger Grith Nynne Bagge om at skulle opholde sig i handicapområdet og tilføjer:

- Jeg synes, det er underligt, at man bliver et andenrangsmenneske. 

Live Nation understreger over for TV 2 Fyn, at det fra deres side handler om sikkerhed og ikke diskrimination. 

Hos Danske Handicaporganisationer opfordrer de Live Nation til at finde bedre løsninger.

- Det er vigtigt, at man sikrer, at så mange som muligt kan være en del af koncertoplevelser på lige fod med andre, skriver næstformand i Danske Handicaporganisationer Sif Holst i en mail til TV 2 Fyn og fortsætter:

- Vi ved, at det kan lade sig gøre andre steder, så herfra skal der lyde en opfordring til Live Nation om at skabe mere inkluderende koncertoplevelser fremover.

Grith Nynne Bagge er afhængig i sin rollator, hvis hun skal til koncert.
Grith Nynne Bagge er afhængig i sin rollator, hvis hun skal til koncert.
Foto: Peter Salomon

Regler for hjælpemidler var uklare

Udover at Grith Nynne Bagge er ked af, at hun ikke kan bevæge sig frit på pladsen som andre tilskuere, har det også været en besværlig proces overhovedet at få lov til at få rollatoren med.

Da hun i sin tid købte billetten, var hun blevet diagnosticeret med sygdommen, og derfor undersøgte hun grundigt, hvilke retningslinjer der gjaldt for koncerten.

Her stod der, at det ikke ville være muligt at medbringe nogen former for klapstole, campingstole eller andet, men der måtte en forklaring på mail fra Live Nation til, før hun fik besked om, at "andet" selvfølgelig også dækkede over rollatorer, ligesom det også dækker over en stok, krykker eller kørestol.

- Det er simpelthen ikke logisk for mig, at "andet" skulle dække over rollatorer. Det kan jeg ikke se, at der er andre mennesker, der skulle kunne regne ud, siger hun.

Fandt ud af det ved tilfælde

Grith Nynne Bagge fik dispensation til sin rollator, men kun fordi hun tilfældigvis så, at andre havde skrevet om det på Facebook.

- Det er desværre ikke noget, der på nuværende tidspunkt er specificeret i købsprocessen, men det er noget, vi fremadrettet vil arbejde på at få tilføjet, skriver Heidi Degn fra Live Nation til TV 2 Fyn og oplyser desuden, at de har opdateret deres hjemmeside med information om, at man kan få dispensation.

Men den gælder altså kun i handicapområdet.

Grith Nynne Bagge var halvanden dag på Tinderbox, og der havde rollatoren ikke krævet særlig godkendelse, eller på nogen andre måder været et problem. Derfor undrer det hende, at det er det til Bruce Springsteen koncerten.

- Denne type koncert er et enkeltstående arrangement og ikke en festival med mange scener og forskellige områder med flere nødudgange, så derfor kan det ikke sammenlignes med en festivalplads, men vi vil videreudvikle på tilgængeligheden for gangbesværede, skriver Heidi Degn.

Energi bliver brugt på bekymring

Udover førnævnte har Grith Nynne Bagge også haft problemer med at orientere sig i toiletforhold, og hvad hun skal stille op, hvis hun skal købe mad og drikke.

Live Nation har givet hende lovning på, at det er muligt at komme på toilettet på det afgrænsede område, men vil hun have mad, så har hun fået lov at tage sin rollator med hen til den madbod, der er lige udenfor det afgrænsede område.

Grith Nynne Bagge sidder tilbage med en oplevelse af, at koncerten har været en drænende omgang, allerede inden den er gået i gang.

- Der er rigtig mange lag, der bliver lagt på i forhold til, at jeg skal bruge energi på at bekymre mig om det her i stedet for bare at kunne glæde mig til at få en musikalsk oplevelse, siger hun.

Sygdommen gør, at hun har meget lidt energi, og da hun sammen med sin mand købte billetter til koncerten, var det af stor betydning.

- Det her var faktisk noget som min mand og jeg havde sat os for, at vi skulle opleve sammen, fordi mit liv har ændret sig så meget på grund af den her sygdom. Det var virkelig noget, vi havde set frem til, og så lige pludselig er der en masse andre ting der fylder, siger Grith Nynne Bagge.

Koncerten med Bruce Springsteen starter klokken 20.

Oversigt

    Oversigt