I det fynske folks tjeneste

Grundstødning: Patruljebåd spotter olie på havet

Der er meldinger om olie på flere strande, og et af forsvarets patruljeskibe har set olie på havet.

En dykker har været i vandet for at tage en vandprøve ud for Lynger på Endelave. Foto: Kaninen Katrine fra Endelave

1 af 2

Forsvarets Operationscenter følger situationen, efter det portugisiske fragtskib, Victoria, fredag stødte på grund nordvest for Fyns Hoved.

Der er fundet klumper af olie på stranden i As Vig ved Horsens og på øen Endelave, stik nord for Flyvesandet på Nordfyn. Desuden har en af Forsvarets patruljebåde observeret olie i vandet nær ved Endelave.

- Det er ikke store pøler. Vi holder selvfølgelig øje med, om mængden bliver større, og hvor det driver hen. Men når det ikke er mere, giver det ikke mening at bekæmpe det, siger vagtholdslederen ved Forsvarets Operationscenter til Ritzau.

- Men vi kan ikke sige med sikkerhed, at det kommer fra containerskibet, siger vagtholdslederen ved Forsvarets Operationscenter til TV SYD. Han siger desuden til Ritzau, at foreløbige beregninger viser, at olien godt kan stamme fra Victoria.

En dykker skal undersøge, om der er hul i skibets olietank. Men på grund af vejret, bliver det først mandag, siger vagtholdslederen.

Mens man venter på bedre vejrforhold, har Forsvaret indsat miljøskibene Marie Miljø og Gunnar Thorsen og to af patruljefartøjerne af Diana-klassen, Najaden og Diana.

De er i området og holder øje med farvandene, og de er klar til at udsætte flydespærringer, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Skibet fra Portugal var på vej mod Fredericia, da Forsvarets Operationscenter fredag aften klokken 19.15 fik en melding om, at skibet har haft en såkaldt grundberøring. Grundstødningen betragtes umiddelbart som et hændeligt uheld.

Læs også Hul på tre tanke: Containerskib på grund tæt ved Fyns Hoved