Håber på et orange OL

Den fynske billedhugger Jens Galschiøt følger spændt med, når OL fredag åbnes i Beijing i Kina. Og der er især én ting, som Galschiøt vil kigge efter:

Farven orange.

Galschiøt har nemlig indledt kampagnen - "The Color Orange" - der skal signalere en kritik af menneskerettighederne i Kina. Kampagnens "våben" er farven orange, som Galschiøt opfordrer publikum og deltagere ved OL til at bære som en stille protest for på den måde at vise, at man tager afstand til Kinas syn på menneskerettighederne.

Det kan for eksempel være ved, at man pudser næse med et orange lommetørklæde. Kampagnen har været i gang i månedsvis, og fredag eftermiddag bliver OL så åbnet.
- Jeg er spændt på at se, hvad der sker, siger Jens Galschiøt til TV 2/FYN.

Han fortæller, at man i alt har sendt en opfordring til at bære orange ud til 30.000 politikere over hele verden, og mange af dem er inviteret til OL.
- Mit håb er selvfølgelig, at når man nu panorerer henover de inviterede politikere, står der nogen med orange, forklarer han.

Han forventer dog ikke, at nogen deltagere fredag under åbningsceremonien vil vise deres støtte til kampagnen ved at bære orange.
- Der er nemlig snævre grænser for, hvad man som deltager ifølge IOCs (den internationale olympiske komité) regler må gøre, fortæller kunstneren og tilføjer, at deltagerne i værste fald risikerer at blive diskvalificeret, hvis de bryder de olympiske regler.