Hackeren Dennis har viet sit liv til at hjælpe folk: - Vi beskytter os ikke godt nok

Falske e-mails, bedrageriske hjemmesider og identitetstyveri er et udbredt problem på nettet. Professionel hacker vil nu hjælpe fynboerne med at få styr på it-sikkerheden.

Du har måske prøvet det. 

At du pludselig ikke kan komme ind på din facebookprofil, selvom du skriver den rigtige kode, at dine venner modtager mystiske beskeder fra dig, som du ikke selv har sendt, eller at der er blevet trukket penge på din konto, som du ikke har brugt. 

Sker det, er der sandsynligvis nogen, der har hacket din profil. Og det har næsten halvdelen af alle danskere faktisk oplevet, viser tal fra Danmarks Statistik. 

quote Vi er blevet superdygtige til at spritte af, holde afstand og bære mundbind. Vi har behov for samme forholdsregler i den digitale verden, så vi tænker over tingene, før vi deler ud af vores digitale godtepose

Dennis Ellebæk, Prueba Cybersercurity

- Det sker desværre for flere, end man tror, og derfor er det vigtigt at få sat fokus på det, siger Dennis Ellebæk, der er chefhacker og sikkerhedsekspert hos virksomheden Prueba Cybersercurity i Odense.

Derfor inviterer TV 2 Fyn nu til webinar med blandt andre Dennis Ellebæk, så du kan få styr på din it-sikkerhed og få hjælp til at holde uvedkommende ude af dit digitale liv. Du kan se med via dette link fredag 28. maj klokken 10.30-11.15.

Webinar: Har du styr på din digitale sikkerhed?

- Som professionel hacker har jeg en moralsk lyst til at hjælpe andre til at blive bedre på nettet. Der har været alt for mange historier om folk, der bliver hacket eller får stjålet deres identitet, og kan vi hjælpe de folk, er det det rigtige at gøre, siger Dennis Ellebæk om webinaret.

'Det sker ikke for mig' 

De nyeste tal fra Danmarks Statistik afslører, at 47 procent af os har oplevet sikkerhedsproblemer som falske e-mails, bedrageri, hacking eller identitetstyveri. 

Samtidig har 43 procent oplevet at få tilsendt e-mails afsendt med en hensigt om at lokke modtageren til at afgive fortrolige oplysninger.

Undersøgelse blandt fynske unge

- Mange tænker ’det sker ikke for mig, for jeg har ikke noget hos mig, der er interessant’. Men i min optik er det mest dyrebare, vi har, vores egen identitet. Får vi stjålet en cykel eller en bil, kan den erstattes. Men det kan vores identitet ikke, siger Dennis Ellebæk.

Falske e-mails, eller det der også kaldes ’phising’, er den mest udbredte form for it-kriminalitet, viser tal fra Danmarks Statistik. Og tallene taler da også sit tydelige sprog, mener Dennis Ellebæk.

- Vi er ikke gode nok til at beskytte os på nettet. Det handler ikke om manglende vijle til at gøre det, men derimod en manglende viden om, hvordan man beskytter sig, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, man skal sidestille det med covid-19. Vi er blevet superdygtige til at spritte af, holde afstand og bære mundbind. Vi har behov for samme forholdsregler i den digitale verden, så vi tænker over tingene, før vi deler ud af vores digitale godtepose, siger han. 

Her kan du se, hvilke former for IT-kriminalitet danskere oplevede i 2019. Kilde: Danmarks Statistik
Her kan du se, hvilke former for IT-kriminalitet danskere oplevede i 2019. Kilde: Danmarks Statistik

Identitetstyveri, falske e-mails og bedrageriske hjemmesider forsøger som regel at narre penge ud af folk. Selvom halvdelen af befolkningen bliver udsat for denne type snyd, slipper de fleste med skrækken. Kun fem procent af os har nemlig oplevet at få misbrugt deres kredit- eller dankort.

Vi har selv et ansvar for vores sikkerhed

Ifølge sikkerhedseksperten går det digitale samfund stærkt, og vi som forbrugere er endnu ikke gode nok til at følge trop med vores digitale sikkerhed.

- Vi tager mange ting for givet på nettet, og vi stoler lidt for meget på andre mennesker. Hvis ”banken” ringer, stoler vi på det, at det er banken, siger Dennis Ellebæk. 

Derfor mener sikkerhedseksperten også, at den enkelte borger – ung som gammel – selv har et ansvar for at forstå og opsøge viden om deres ”basale digitale hygiejne”.

- De fleste tager et kørekort for at lære et køre bil. På samme måde har vi selv et ansvar for at opsøge viden om, hvordan vi sikrer vores digitale sikkerhed, siger han.

Det kan du eksempelvis gøre ved at deltage i TV 2 Fyns webinar ”Har du styr på din digitale sikkerhed?” fredag den 28. maj klokken 10.30-11.15 via Google Meet.

På webinaret kan du blandt andet få gode råd til din digitale sikkerhed og hjælp til at holde uvedkommende ude af dit digtiale liv. Se med og deltag via dette link.   

Oversigt

    Oversigt