I det fynske folks tjeneste

Har du fået din byggetilladelse?: Langeland er langsomst

At få en byggetilladelse i en af de fynske kommuner tager mellem 8 og 29 dage.

Nederst i artiklen kan du se, hvor lang tid det tager at få en byggetilladelse igennem i din kommune. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Mens Middelfart kan ekspedere en byggesag på otte dage, skal borgere og virksomheder på Langeland i gennemsnit vente 29 dage for at få grønt lys til første spadestik. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri
      
Banken har sagt ja, og håndværkerne er klar, men det tager i gennemsnit 29 dage, før Langeland Kommune har sagsbehandlet byggetilladelsen, og arbejdet med at bygge huset kan gå i gang. 

Blandt de fynske kommuner er der kortest ventetid i Middelfart, hvor papirarbejdet er klaret på i gennemsnit otte dage.  Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.
 
Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunen har modtaget alle dokumenter i forhold til byggesagen, og byggesagen dermed er fuldt oplyst. Ventetiden skal derfor vurderes ud fra, at det udelukkende er den tid, som kommunen tager om at behandle byggesagen.
 
- Otte dage hører til i toppen af de mest effektive sagsbehandlingstider i hele landet. Det er godt gået Middelfart. Til gengæld vil jeg ønske, at Langeland og andre kommuner som for eksempel Odense, Assens, Kerteminde og Svendborg, som har ventetider på mellem tre og fire uger, undersøgte, om de kunne lære noget af den måde, som de løser tingene på i Middelfart, siger regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn Mads P. Gede i en pressemeddelelse.
 
Ifølge Dansk Byggeri bør sagsbehandlingen af en byggetilladelse kunne klares på højst 14 dage i gennemsnit.
 
- Ventetiden starter først på det tidspunkt, hvor kommunen har fået alle oplysninger i byggesagen, og det kun er kommunens egen sagsbehandling, der mangler. Det burde ikke tage mere end 14 dage at få stemplet papirerne og give beskeden videre, siger Mads P. Gede og noterer sig, at også Faaborg-Midtfyn, Nordfyns og Nyborg kommuner har en sagsbehandlingstid på to uger eller derunder.
 
Vallensbæk er den kommune i Danmark, som har den korteste sagsbehandlingstid. Her klares byggetilladelserne i gennemsnit på fire dage, mens Ringsted har landets længste ventetid på i gennemsnit 60 dage.

Sagsbehandlingstider for byggesager på Fyn

KommuneSagsbehandlingstid 2015Sagsbehandlingstid 2016
Assens1826
Faaborg-Midtfyn911
Kerteminde 2325
Langeland5629
Middelfart108
Nordfyns912
Nyborg912
Odense2127
Svendborg3023
ÆrøIkke oplystIkke oplyst
Kilde: Dansk Byggeri