Hårdt arbejde i kulisserne: Valg-alliancer på vej

Om fem måneder er der kommunalvalg, men allerede nu er partierne ved at indgå alliancer. I Nyborg vakte det opsigt, da Konservative og Enhedslisten lavede en fælles aftale.

En stemme på Socialdemokraterne er en stemme på Socialdemokraterne.

Eller sådan forestiller man sig i hvertfald, at det hænger sammen. Men sådan behøver det ikke forholde sig, når fynboerne endnu engang skal kommunalvalg i november.

Valgforbund kan flytte stemmer

Det er langt fra sikkert, at valgforbundene stadig arbejder sammen, når stemmerne er talt op og byrådet skal konstitueres, det vil sige når posterne skal uddeles. Det kunne man blandt andet opleve i Kerteminde ved seneste valg, hvor Socialdemokraterne længe så ud til at erobre magten.
1906 Valg 2

Forskellige valgforbund kan nemlig gøre at din stemme på en Venstre-politiker kan havne hos et andet parti - hvis de altså er i forbund sammen. Og efter valgtet kan det hele så ændre sig igen.

I to indslag sætter TV 2/Fyn fokus på valgforbund - i vores udsendelse klokken 19.30 kan du se professor og kommunalforsker Ulrik Kjærs vurdering af de til tider noget alternative konstellationer.