Havmøller i Lillebælt har vokseværk og kan blive over 200 meter: - Det er jeg sgu ked af

De omdiskuterede vindmøller i Lillebælt bliver måske op til 220 meter i højden. Det giver nyt brændstof til den folkelige modstand på Syd- og Vestfyn.

Jack Odgaard har et lille højtliggende hus udenfor landsbyen Haastrup omkring fem kilometer fra kysten. Udsigten er enestående, og i klart vejr kan han se ud over Helnæs og over til den jyske kyststrækning.

- Jeg blev født i huset for knap 60 år siden. Det var her, jeg havde planlagt at nyde mit otium, når jeg går på pension. Nu tyder det på, at jeg kommer til at glo lige ud i møllernes blinkende lygter i stedet for. Det er jeg sgu godt nok ked af. 

Jack Odgaard har længe haft svært ved at forlige sig med planerne i Lillebælt, og nyheden om de nye højder gør ham ikke venligere stemt.

-  Jeg ved bare, at møllerne slet ikke bør stå derude .Det siger jeg ikke kun af hensyn til mig selv, men også fordi mange andre her langs kysten vil blive generet af havmøllerne.

Modstanden er størst på Helnæs, hvor der kun vil være cirka fire kilometer ud til nærmeste havmølle. Møllerne vil også tydeligt kunne ses andre steder langs kyststrækningen i Assens Kommune og ned til Jack Odgaard i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Nye oplysninger

Kommunerne fik for nogle år siden ret til at gøre indsigelse, hvis havmøllerne kommer for tæt på land. Det gælder dog ikke i Lillebælt, fordi projektet hviler på en gammel tilladelse fra 2012.

De senere år har projektmagerne så forsøgt at mildne modstanden ved at love havvindmøller, som "... under ingen omstændigheder ville blive højere end 192,5 meter", som det indtil for nylig fremgik af projektets hjemmeside.

Den garanti gælder ikke længere.

- Det troede vi frem til efteråret 2020, hvor vi desværre måtte erkende, at udviklingen i vindmølleindustrien går så stærk, at den påvirker mulighederne for realisering af projektet, skriver Lillebælt Syd Vindmøllepark på hjemmesiden, som netop er blevet opdateret.

Direktøren bekræfter oplysningerne overfor TV 2 Fyn.

- Jeg havde gerne set, at vi i 2021 allerede var i gang med anlægsarbejdet i fire megawatt eller otte megawatt vindmøller i Lillebælt. Men det er vi ikke, siger Hans Erik Kristoffersen, som også er direktør i  det kommunaltejede forsyningsselskab i Sønderborg Kommune.

- Udviklingen i vindmølleindustrien går rigtig stærk. Fire megawatt møllen er på vej ud af markedet. For at projektet kan realiseres, skal der være relevante gode møller i markedet, som passer til projektet, når vi skal sende det i udbud, siger direktøren.

De "nye" møller på 220 meter vil have en kapacitet på ti megawatt - og hvis det bliver dem, som kommer med i det endelige projekt, skal der "kun" opføres 16 havmøller i stedet for de 20 havvindmøller, som indgik i den oprindelige plan. 

Borgmester siger nej tak

Assens borgmester Søren Steen Andersen (V) mener dog ikke, at tre vindmøller færre kan opveje de ulemper, der følger med, når møllerne samtidig vokser i højden.

- Hvis de nye møller bliver 220 meter, bliver de lige så høje som Sønder Højrup-senderen på Midtfyn. Og møllerne vil stadig blive placeret i en zone, som er på størrelse med en trediedel af Ærø og dominere landskabet, siger Søren Steen Andersen. 

- Udfordringen er absolut højden, fordi det handler om proportionaliteten i den natur, man står midt i. Ude i Nordsøen er der helt andre vidder i modsætning til et smalt farvand med en natur, som vi skal leve af, siger Søren Steen Andersen.

quote Når det går så stærkt med udviklingen i vindmølleindustrien, synes jeg, at man skulle tage og gøre projektet mere rentabelt ved at flytte det ud til de energi-øer på det åbne hav

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune (V)

Borgmesteren understreger, at han har stor respekt for Sønderborg Kommunes ambitioner om at blive 100 procent CO2-neutral i 2029.

- Når det går så stærkt med udviklingen i vindmølleindustrien, synes jeg, at man skulle tage og gøre projektet mere rentabelt ved at flytte det ud til de energi-øer på det åbne hav,  som folketingspolitikerne talte så meget om ved sidste folketingsvalg, siger Søren Steen Andersen.

Tilladelsen til havmøllerne i Lillebælt åbner mulighed for, at der kan bygges møller helt op til 250 meter i højden. Det svarer til højden på pylonerne på Storebæltsbroen.

Oversigt

    Oversigt