H.C. Andersens skrifter smuldrer

I tusindvis af H.C. Andersens originale manuskripter, breve og tegninger risikerer at blive ødelagt, fordi jerngallusblækket får papiret til at smuldre.

-

I tusindvis af H.C. Andersens originale manuskripter, breve og tegninger risikerer at blive ødelagt, fordi jerngallusblækket får papiret til at smuldre, skriver Berlingske Tidende.

Blækket ruster sig vej gennem de skrøbelige papirer, så sider og bogstaver falder fra hinanden. I værste fald kan dets hærgen ødelægge næsten alle H.C. Andersens oprindelige værker. Jerngallusblækket har allerede smuldret seks procent af de omkring 8000 H.C. Andersen-sider på Det Kongelige Bibliotek, mens en tredjedel af samlingen er så skadet, at den ikke bør håndteres.

På Odense Bys Museer gnaver jerngallusblækket også løs på den gamle digters papirer. Ifølge konservator Pia Berntsen trænger omkring 1000 af museets H.C. Andersen-breve til hjælp, ligesom blækket har angrebet tegninger fra hans mange rejser.

\"Hvis der ikke bliver gjort noget, risikerer vi, at manuskripterne fra H.C. Andersen forsvinder mellem hænderne på os. Foreløbig findes der nemlig ikke en skånsom og effektiv metode til at bremse jerngallusblækket\", siger hun.

Kulturministeriet har nedsat et udvalg, der bl.a. skal se nærmere på behovet for at bevare gamle manuskripter.

/ritzau/