I det fynske folks tjeneste

Heldige bilister: 881 slipper for klip i kørekortet

Siden årsskiftet burde 881 bilister på Fyn have fået et klip i kørekortet for at køre med håndholdt mobiltelefon. I stedet for slipper de med en bøde.

881 billister på Fyn slipper for et klip i kørekortet for brug af håndholdt mobil. Foto: Rikke Lund

I alt 15.373 bilister ville siden årsskiftet have fået et klip i kørekortet for at køre med håndholdt mobiltelefon, skriver Berlingske.

Af dem er 881 sigtet på Fyn. Det oplyser Rigspolitiet til TV 2/Fyn.

Men da Rigspolitiets IT-system endnu ikke er tilpasset, så det kan give klip ved brug af håndholdt mobil, slipper bilisterne med en bøde på 1.500 kroner. 

- Systemerne var ikke tilpasset, da loven blev vedtaget. Det bliver de nu, og det kræver et samarbejde med Justitsministeriet og Transportministeriet, fortæller Christian Berthelsen, som er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

Samtidig oplyser han, at de 881 bilister, som er sigtet på Fyn, ikke får et klip med tilbagevirkende kraft. Der bliver med andre ord ingen grimme overraskelser. 

Læs også Fartkontrol på Fynske Motorvej: Så mange blev snuppet

Rigspolitiet forventer, at IT-systemet er tilpasset fra den 10. september.

- Indtil da foretager vi nogle tests, så vi er sikre på, at systemet virker, når vi sætter det i kraft. Vi skal være sikre på, at vi har et system, som giver klip efter de forskrifter, som skal give klip, fortæller Christian Berthelsen. 

 

Det siger loven


Færdselslovens § 55a

 

”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner”

 

Ser politiet, at du bruger håndholdt mobiltelefon eller sender en sms, mens du kører bil, får du en bøde på 1.500 kr. Kører du på cykel er bøden 1.000 kr., hvis du bruger din håndholdte mobil.

 

Færdselslovens § 3 stk. 1

 

”Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”

 

Der er mange ting, der kan forårsage uopmærksomhed, og det er umuligt at lovgive om dem alle. Politiet vurderer i hvert enkelt tilfælde, om denne paragraf er overtrådt. Det kan fx være, hvis de ser en bilist køre bil og læse avis samtidigt.

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik