Her er Fyns ønskeliste - se, hvad politikerne vil give
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En række fynske kommunalpolitikere sendte spørgsmål og ønsker til de fynske landspolitikerne på Christiansborg. Flere af ønskerne fik positiv tilkendegivelse fra folketingspolitikerne.
I forbindelse med tirsdagens åbning af Folketinget havde TV 2 Fyn bedt en række fynske kommunalpolitikere om at stille et spørgsmål til de fynskvalgte folketingspolitikere på Christiansborg.
Bred landbrugsaftale falder i god jord på Fyn:
- Det giver os ro i maven
Mandag aften faldt en grøn landbrugsaftale på plads. Et bredt flertal er blevet enige om den nye plan, og det vækker begejstring hos det fynske landbrug.
Efter mange timers forhandlinger faldt rammen endelig på plads. Mandag aften blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny landbrugsaftale, der skal sikre en grønnere omstilling og en større klimareduktion i landbruget frem mod 2030.
Det er ikke kun blandt partierne, at aftalen er blevet godkendt. Også hos landmændene på Fyn ser man med tilfredshed på den brede aftale.
- Hvis vi bare stritter imod, så kommer vi ingen steder. Og det synes jeg faktisk ikke, vi har gjort i landbruget i en periode. Vi er løsningsorienteret. Vi skal omstille os, ligesom resten af samfundet skal, og vi er en del af samfundet på lige vilkår, siger Torben Lyngsøe Povlsen, der er formand for den fynske landbrugsforening L & F Centrovice.
Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Dansk Folkeparti, de radikale, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, LA og Kristendemokraterne.
Store mål
Et af de helt store bindende mål med den nye landbrugsaftale er, at land- og skovbrugssektoren skal reducere udledningen af CO2 med 55 til 65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Det svarer til cirka 6,1 til 8 millioner ton.
Ifølge Torben Lyngsøe Povlsen vil det kræve, at alle parter hjælper til med at godkende og sætte projekter i gang, for at målet kan opnåes.
- Det er et meget ambitiøst mål, som vi vil gøre alt, hvad vi kan for at indfri. Hvis vi skal lykkes med at komme i mål med det her, skal vi være i samspil med hinanden. Det vil sige at producenterne, også ude på landet, vores virksomheder, men også myndighederne skal byde konstruktivt ind, sådan at vi hjælper hinanden med at løse de opgaver, der ligger, siger formanden.
Giver ro i maven
Torben Lyngsøe Povlsen ser blandt andet frem til, at aftalen sætter fokus på de såkaldte lavbundsjorde og grøn produktion af protein. Set med fynske briller er det dog særligt fokusset på vandmiljøet, der betyder noget.
Her er L & F Centrovice nemlig allerede igang med et større projekt kaldet Odense Fjord-samarbejdet med blandt andet Vandcenter Syd, Syddansk Universitet og Danmarks Naturfredningsforening.
- For det første er det jo en bred aftale, så vi har også ro i maven her på Fyn. Vi har virkelig brug for, at vi kan få lov til at producere på nogle gode vilkår, og vi er også meget innovative. Men noget som også ligger os på sinde, det er, at vi skal have det gode vandmiljø, siger den fynske formand.
- Og det, at man kan lave lokale pilotprojekter om at gå ud i fællesskab og løse opgaven i de enkelte vandoplande, er også kommet med i form af, at der vil blive understøttet nogle af de pilotprojekter. Det, synes jeg faktisk, er et kæmpe cadeau til de steder, hvor man har været first movere, blandt andet her på Fyn, til at lave de ting. Så det glæder vi os til at blive en del af.
De konkrete initiativer i landbrugsaftalen vil kun sikre en CO2-reducering på 1,9 millioner ton frem mod 2030.
På den måde kunne de fynske kommunalpolitikere komme med ønsker til, hvad politikerne på Christiansborg kan gøre bedre på Fyn i det kommende folketingsår.
Herunder har TV 2 Fyn i kronologisk rækkefølge samlet spørgsmålene fra Fyn og svarene fra Christiansborg:
Flere penge til det specialiserede område
Et af ønskerne fra både Lea Haahr (SF) fra Faaborg-Midtfyn Kommune og Mette Kristensen (V) fra Svendborg var bedre vilkår og flere penge til det specialiserede område.
Ifølge Mai Mercado (K) handler det dog ikke om flere penge, men om at prioritere bedre i kommunerne.
- Jeg savner omvendt fra kommunalpolitikerne, at de tager opgaven på sig. Jeg har som tidligere socialminister mange gange oplevet, hvordan der er familier, som har behov for hjælp, og som ikke har fået den hjælp, de havde krav på, siger Mai Mercado (K).
- I finanslovsforslaget er der sat flere penge af, men jeg vil give Mai Mercado ret i, at der bliver brugt rigtig mange penge - over 50 milliarder kroner sidste år - så det er et enormt udgiftstungt område, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).
Hjælp til flere sosu’er
Peter Hansted (S) fra Ærø spurgte, hvad de fynskvalgte folketingsmedlemmer kan gøre for at hjælpe kommunerne med at rekruttere social- og sundhedsassistenter.
- Jeg vil opfordre regeringen til at se på den kortlægning af sosu-området, som vi lavede i 2018, fordi der er udfordringer. Vi skal have fundet de ømme tæer. Med kortlægningen ligger en del af svaret, siger Jane Heitmann (V).
- Det er klart noget, vi har fokus på. Det handler om penge som en del af løsningen, men det handler også om at få de unge mennesker ind. Jeg er ikke sikker på, at vi kan gøre så meget nationalt, siger Dan Jørgensen (S).
- Vi skal gøre jobbene attraktive - både ved at give bedre lønninger og ved at vise mere tillid til de ansatte, siger Karsten Hønge (SF).
Rigere natur til havs
Borgmester Johannes Lundsfryd (S) fra Middelfart spurgte, hvad Christiansborg vil gøre for at sikre større biodiversitet og rigere natur til havs.
- Jeg vil sende den tilbage til Johannes og sige: Rigtig meget kan han gøre selv i sin kommune. Hvad der handler om skov og om at udlægge områder, er hans egen opgave, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
- Men jeg er enig med ham i, at vi skal kigge på vandmiljøet. Lillebælt skal vi tage en dagsorden om herovre, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der ikke på stående fod har bud på, hvad der konkret skal gøres.
Fjern kommunal medfinansiering
Assens’ borgmester, Søren Steen Andersen (V), spurgte, hvorfor hans kommune skal betale 12 millioner kroner om året til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet. Han vil hellere bruge pengene på velfærd.
- Det er jeg fuldstændig klar til at gøre noget ved, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der også sidder i byrådet i Assens.
- Den anden side af medaljen, som vi desværre ser, er, at nogle kommuner, som har mange ældre borgere, lige pludselig står med en situation, hvor de skal betale en større del af regningen end andre kommuner. Det rammer skævt, og vi er bekymrede for måden, det er på i dag, siger Victoria Velasquez fra Enhedslisten, der vil lægge stemmer til at afskaffe systemet.
Lukkeloven driller turistbyen Bogense
Borgmester Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune spurgte, hvordan turistbyen Bogense kan komme uden om lukkeloven, som gør, at turisterne bliver mødt af lukkede butiksdøre.
- Det lyder skørt, siger Jan Johansen (S).
- Det skal de selvfølgelig have lov til, fastslår han.
- Det er helt galt. Det skal vi have gjort noget ved, tilføjer Erling Bonnesen (V).
- Vi skal huske på, hvad lukkeloven er til for, og det er for at beskytte medarbejderne mod at skulle arbejde hele tiden, så de kan holde fri en gang imellem, siger Victoria Velasquez fra Enhedslisten, der dog er klar til at kigge på det konkrete eksempel i Bogense.
Kompensation til lystfiskere
Borgmester Tonni Hansen (SF) fra Langeland spurgte, om langelandske fiskere kan blive kompenseret, når et nyt forslag fra EU vil begrænse fiskeriet af torsk i Østersøen.
- Vi vil give fiskeriministeren alle de kræfter med, vi overhovedet kan for, at vi kan få slået i bordet og givet nogle bedre kvoter, siger Erling Bonnesen (V).
- Det er ikke noget, EU burde blande sig i, siger Victoria Velasquez.
Erling Bonnesen forsvarer dog EU-samarbejdet ved, at der er mange lande omkring Østersøen, og hvis man ikke aftaler indbyrdes, hvor mange torsk der må fanges, risikerer det at gå helt galt.