Her kan du - måske - komme til musikfestival til sommer på Fyn

Landets store festivaler fik efter flere måneders tvivl dødsstødet af politikerne i en ny genåbningsplan, men der er stadig håb for de små festivaler på Fyn.

Selv om de store festivaler som Tinderbox og Heartland tirsdag har været nødt til aflyse sommerens store musikbegivenheder, er der stadig mulighed for at komme på musikfestival på Fyn til sommer.

Festivalerne i juni og juli må højst have 2.000 gæster, og det gør, at det kun er de små festivaler, eksempelvis AvernaX og Skarøfestivalen, der i praksis har mulighed for tilbyde festivalkoncerter til deres gæster til sommer.

Status på de små fynske musikfestivaler

Arrangørerne bag AvernaX oplyser til TV 2 Fyn, at de er i gang med at undersøge, om sommerens musikoplevelser fortsat kan blive til noget efter nattens nye retningslinjer.

Opdatering
AvernaX er aflyst, oplyser festivalen torsdag.

Både AvernaX og Skarøfestivalen afvikles i august, hvor festivalerne ifølge aftalen ydermere må have op mod 5.000 gæster på festivalen.

Skarøfestivalen er blevet aflyst, selv om den går under grænsen for, hvor mange gæster der må være.
Skarøfestivalen er blevet aflyst, selv om den går under grænsen for, hvor mange gæster der må være.
Foto: Alexander Aagaard

I og med festivalerne afvikles på en ø er det dog afgørende, at gæsterne må overnatte på festivalpladsen. Det er også årsagen til, at Skarøfestivalen tirsdag eftermiddag har meddelt, at festivalen er aflyst. 

Regler for festivaler

Midtfyns Festival: Vi regner med at gennemføre som planlagt

Midtfyns Festival, der er skubbet til efteråret og efter planen afvikles den 3. og 4. september, forventes at blive gennemført.

- Vi er optimister og regner med at gennemføre som planlagt. Som det ser ud nu, må vi lukke 2.000 gæster ind uden at skulle dele dem i sektioner, og det passer fint til vores festival, siger festivalchef Kim Skovby Klindt.

- Vi havde 1.900 gæster i 2019 og havde satset på omkring 2.000 i år, men vi er klar til at åbne mere, hvis det bliver muligt. Men vi vil nok få et maks. på omkring 3.000 gæster. Mere har vi ikke plads til, forklarer han.

Folkene bag AvernaX undersøger, om de fortsat kan arrangere musikfestival til sommer.
Folkene bag AvernaX undersøger, om de fortsat kan arrangere musikfestival til sommer.
Foto: Avernax

Fyns største musikfestival i 2021

Det er fortsat muligt at købe billet til årets Midtfyns Festival, og der kan ende med at blive rift om billetterne, når andre festivaler må aflyses.

- Vi kan se, at billetsalget er steget de seneste uger, og vi forventer øget salg, nu da de fleste fynske festivaler bliver tvunget til at aflyse, siger Kim Skovby Klindt.

Selv om Midtfyns Festival muligvis i 2021 - ligesom i 1990’erne - ender som Fyns største musikfestival, forventer festivalchefen ikke, at det bliver muligt med overnatning på festivalpladsen i Ringe.

Modsat Skarøfestivalen og AvernaX har publikum dog lettere ved at overnatte andre steder end den midtfynske festivalplads.

Skarøfestivalen aflyser

Rudme Festival holder møde tirsdag aften

Ligesom AvernaX er også en anden midtfynsk festival Rudme Festival i gang med at undersøge mulighederne for at afvikle en musikfestival i sommermånederne.

Efter planen skal festivalen i Rudme afvikles mellem 15. og 17. juli, men det er ikke sikkert, den bliver til noget.

- Vi træffer først den endelige beslutning på et møde tirsdag aften, siger Jens Leonhard, der er formand for Rudme Festival.

- Vi har enten muligheden for at aflyse eller muligheden for at dele festivalområdet op i sektioner. Det sidste ser svært ud, da vi arbejder med et centralt område for toiletter og andre faciliteter, forklarer han.

Rudme Festival skal have delt festivalområdet op, og det ser svært ud, siger arrangør.
Rudme Festival skal have delt festivalområdet op, og det ser svært ud, siger arrangør.
Foto: Reza Saharei

Yderligere krav til toiletter

Det er ikke billigt - især ikke for en lille festival - at etablere yderligere faciliteter for at imødekomme coronakrav.

- Hvis vi for eksempel skal have toiletter og andre faciliteter til fem sektioner, hænger vores økonomi formentlig ikke sammen. Men nu må vi se, hvad vi finder ud af, siger Jens Leonhard.

For gæsternes vedkommende kræver det i alle tilfælde et coronapas for at komme ind på festivalpladsen.