I det fynske folks tjeneste

Historisk mælkekrise på Fyn

Fynske mælkeproducenter er i krise. Fire ud af fem mælkeproducenter tjener i øjeblikket ingen penge.

01:19

1 af 2

De fynske mælkeproducenter er hårdt ramt af en historisk mælkekrise. Ifølge landmændenes interesseorganisation på Fyn så tjener fire ud af fem fynske mælkeproducenter i øjeblikket slet ingen penge. Flere har allerede lukket stalddøren for sidste gang - så galt er det endu ikke gået for Landmanden Kurt Landtved- men han frygter som så mange andre af hans kolleger for fremtiden:

- Der er ingen tvivl. Alle mælkeproducenter de styrtbløder i øjeblikket. 2015 det har været et frygteligt år, siger landmanden Kurt Landsted fra Otterup.

Kurt Landsted er ikke den eneste, der er bekymret over udviklingen. Den fynske landbrugsorganisation Centrovice kalder på politisk hjælp.

- Der er ingen tvivl om, at der vil være flere bedrifter, der vil lukke ned, hvis man ikke får de rammevilkår, der skal til. Der er en grænse for, hvor lang tid man kan producere mælk uden at tjene penge, siger Lars Iversen talsmand for kvægområdet i Centrovice.

- Det er dybt demotiverende at arbejde, når man ved, at man er fattigere om aftenen, end da man stod op om morgenen, siger landmanden Kurt landsted.

Priserne begyndte for alvor at falde, da EU-kvoterne blev afskaffet i april i år, så landmændene fik lov til at producere så meget mælk, de vil. Nu afgøres prisen udelukkende af udbud og efterspørgsel, og det har ført til konkurser på stribe blandt mælkebønderne.

Dertil kommer, at Rusland har indført et stop for import af mejerivarer, mens kineserne køber meget mindre mælkepulver end før. Det europæiske marked er derfor oversvømmet med mælk.

Landmand Kurt Landsted er tilfreds med, at kvoterne er blevet fjernet, men mener dog at timingen er dårlig. Han mener, at den primære årsag til krisen hos de fynske mælkeproducenter skal findes i de restriktioner, branchen er pålagt. 

Ventres landbrugsordfører Erling Bonnesen erkender, at de fynske landmænd er ramt meget hårdt, men at de nu gør noget ved sagen.

- Vi har lavet en fødevare- og landbrugsaftale kort før jul, hvor vi begynder at gøre op med de her danske særkrav, som der er nu, siger Erling Bonnesen.