Historisk mange ladestandere - men fynsk kommune halter bagefter

Selv om det går fremad med antallet af ladestandere, skal der endnu flere til, siger transportministeren.

August var en god måned for nuværende og kommende elbilsejere. Her blev der nemlig sat rekord mange ladestandere op.

De er kommet op 600 nye steder i alt, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

- Der er fuld gas på udrulningen af ladeinfrastrukturen i Danmark, og det skal vi fortsætte med. De grønne biler er her, og der kommer stadig flere, og der er allerede ventetid ved de mest spidsbelastede ladestandere. Det kan afskrække nogle potentielle nye elbilejere fra at skifte den fossile bil ud, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Det er dog ikke alle kommuner, der er lige godt med. Og det gælder blandet andet Faaborg-Midtfyn Kommune

Mens landsgennemsnittet ligger på 0,73 ladepunkter per 1000 indbyggere, ligger det i den fynske kommune på 0,04 ladepunkter per 1000 indbyggere.

Fire kommuner har dog slet igen offentligt tilgængelige ladepunkter. Dt gælder Læsø, Allerød, Vallensbæk og Solrød kommuner.

Flere skal til - hurtigt

Regeringen har en ambition om en million grønne biler på de danske veje i 2030, men det kræver gode muligheder for, at de eldrevne biler kan lades op. Og det skal helst ske hurtigt.

Antallet af elbiler registreret i Danmark er nemlig mere end firedoblet over de seneste tre år, og selvom antallet af ladepunkter også er steget, er det ikke steget proportionelt. 

- Derfor er det vigtigt, at vi tilpasser vores systemer, så vi ikke bare i gennemsnit har et højt antal ladestandere, men også at vi på det statslige vejnet har en vis overkapacitet, siger transportministeren.


Antallet af ladepunkter per elbil er de seneste år derfor faldet fra ét ladepunkt per fire elbiler i 2018 til ét ladepunkt per 11 elbiler i august 2021.

Superladestation under opførsel på Fyn

På Fyn blev der i august også taget første spadestik til en kommende superladestation ved Odense.

Med den nye lynladestation kan elbilister få ladet deres biler op på kun 15 minutter. De i alt 28 lynladestandere kan hver især levere op til 300 kW.

Det er firmaet Clever, der står bag ladestationen, som bliver den største i Danmark. Ladestationen placeres ved afkørsel 50 Odense SØ på Fynske Motorvej.