I det fynske folks tjeneste

Historisk varm påske på Fyn og øerne

I påsken for 53 år siden slog sommervarmen rekord i Danmark, da temperaturen flere steder nåede over 25 grader.

Sådan så der ud i Broby 2. påskedag i år. For 53 år siden var det nogle helt andre temperaturer, fynboerne kunne sole sig i. Foto: Jacob Rytz

Dette års påske bliver næppe skrevet ind i historiebøgerne. Påsken har været kold og sågar en smule hvid enkelte steder på Fyn, og tirsdag efter påske er fynboerne vågnet op med nattefrosten.

Helt anderledes så det dog ud i 1964. 

Læs også Solrigt forårsvejr: Chance for 17 grader fredag

Her nåede temperaturene på Fyn og øerne over 22 grader, og allervarmest blev det i Vestjylland, hvor termometeret nemt sneg sig over 25 grader - og når temperaturen først dér op, er der tale om en regulær sommerdag.

Aldrig før i de over 140 år, hvor man har målt vejret i Danmark, har temperaturen været så høj så tidligt på året.

Mellem et højtryk over Østeuropa og et lavtryk over Vesteuropa strømmede den mellemeuropæiske sommervarme i dagene fra den 17. til 19. april op over Danmark. 

Blandet pose bolsjer

Den sommervarme aprildag i 1964 understreger, at aprils vejr kan antage alle former, og bare to år senere i 1966 oplevede man flere steder i landet en barsk snestorm - også i midten af årets anden forårsmåned. 

Læs også Sol, sne og regn: Her er påskevejret gennem 15 år

Selvom den 17. april 1964 officielt er rekordholder for Danmarks tidligste sommerdag - altså en dag med temperaturer over 25 grader et eller flere steder i landet - har det i andre år også været varmt meget tidligt på året. 

Den 14. april 1959 måltes der eksempelvis 25 grader i Marstal på Ærø, mens man så sent som i 2007 havde hele 24,9 grader den 16. april i Skrydstrup ved Vojens i Sønderjylland. 

Den seneste 'første sommerdag' i dansk vejrhistorie kom den 30. juli 2004, men den seneste sommerdag nogensinde registreret herhjemme faldt den 1. oktober 2011.