Kitt Funk Vase går en tur i det naturskønne område omkring hendes hus i Nørre Aaby, som en del af hendes behandling mod sin vedvarende hjernerystelse.
En hjernerystelse som hun fik en november aften i 2014 på en bytur, og som ændrede Kitts liv for altid.
- Vi var nede på en bar i Middelfart, hvor jeg stod helt oppe ved vinduet. Der var fyldt med mennesker. Og der var en mand, der blev smidt ud derfra og blev så sur, at han gik ud og gravede nogle brosten op ved vejen. Og kastede dem ind gennem vinduet, så jeg fik den ene af brostene i hovedet, siger Kitt Funk Vase.
- Så fik jeg det meget meget dårligt dagen efter, siger hun.
Ved lægen fik Kitt konstateret, at hun havde hjernerystelse.
En bytur, en bar og en brosten endte med at have stor betydning for Kitt Funk Vase. Videoen er en rekonstruktion. Video: Kamilla Kilias
Luk videoEn hjernerystelser der ikke gik væk
Hjernerystelse er almen kendt, men de vedvarende af slagsen er ikke. Hvert år bliver 25.000 danskere ramt af hjernerystelse, hvor de fleste kommer sig indenfor de første tre måneder, mens 15-20 procent får symptomer, der varer ved i flere år efter.
- Vi har faktisk ikke et helt klart svar på, hvorfor nogle kommer sig hurtigt og uden problemer, og andre slås med mange symptomer i årevis, siger Hana Malá Rytter, der er leder på Dansk Center for Hjernerystelse.
Hvad er hjernerystelse?
- En hjernerystelse opstår, hvis man rammes med en kraft, der gør, at hjernen bliver rystet. Det behøver ikke at være et direkte stød mod hovedet – også faldulykker og slag mod andre dele af kroppen kan give hjernerystelse.
- De typiske symptomer er hurtig udtrætning, hovedpine, kvalme, svimmelhed, koncentrations– og hukommelsesbesvær, synsvanskeligheder og overfølsomhed for lys og lyde.
- Hjernerystelse kan ofte ikke ses ved scanning eller neurologisk undersøgelse.
- Hos de fleste forsvinder symptomerne inden for tre måneder, men for 15-20 procent af de ramte er følgerne langvarige (Post Commotionelt Syndrom - PCS).
Kilde: Center for Hjerneskade
Kitts symptomer blev ikke bedre, men derimod værre.
- Jeg fik mere og mere hovedpine og blev mere og mere svimmel. Jeg havde det virkelig skidt. Jeg kunne nærmest ikke stå på mine ben. Jeg lavede ikke andet end at sove, for jeg kunne slet ikke holde mig vågen, siger den 46-årige fynbo.
Inden sin hjernerystelse arbejdede Kitt som veterinærsygeplejerske, men hun blev langtidssygemeldt på grund af de vedvarende symptomer.