Hjertestop er dobbelt så farligt på landet

Nye tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at storbyboere har dobbelt så stor chance for at overleve et hjertestop uden for hospital som folk, der bor i landsbysamfund.

Du har større chance for at overleve et hjertestop, hvis du bor i en stor by, end hvis du bor i en af Fyns mange landsbyer.

Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister.

Det er Hjerteforeningen der offentliggør tallene i forbindelse med en ny kampagne, og de kan være skræmmende læsning.

Københavnere har dobbelt så stor chance for at overleve et hjertestop end borgere i byer med op til 20.000 indbyggere.

Lange responstider er problemet

En årsag til de forskellige overlevelsesfrekvenser er den længere responstid, der findes på landet.

Undersøgelsen viser, at landbefolkningen må vente længe på at komme i behandling, fra alarmcentralen kontaktes til ambulancepersonale når frem

- Danskere der bor på landet må vente næsten fire minutter længere fra alarmering til opkobling til hjertestarter i ambulance end dem, der bor i hovedstaden. Vi ved, at chancen for at overleve reduceres med 10 procent for hvert minut der går uden livreddende førstehjælp, siger Inge Vestbo, direktør i Hjerteforeningen.

Bedre førstehjælp er en del af løsningen

I Hjerteforeningen mener man, at de små samfund skal klædes bedre på til at udøve førstehjælp:

- Det livsvigtigt, at danskere, der bor i de små bysamfund eller på landet, langt væk fra alarmcentral, er klædt på til at kunne livreddende førstehjælp. Chancen for overlevelse øges med 200-300 procent, hvis der omgående ydes livreddende førstehjælp, siger Inge Vestbo.

Oversigt

    Oversigt