I det fynske folks tjeneste

Høj feriefart koster kassen

Fynske bilister skal passe godt på, når de kører til udlandet på ferie. Der advares om høje regninger, der kan true ved trafikforseelser.

Danskere på bilferie i udlandet gør klogt i at passe på farten og holde øje med de lokale trafikregler. En fartbøde i udlandet kan få privatøkonomien til at bløde i månedsvis.

I Storbritannien kan man regne med en voldsom bøde, hvis man med mere end 0,8 promille alkohol i blodet bliver indblandet i en ulykke. Maksimumstraffen er en bøde på ca. 45.000 kroner.

Næsten det samme kan det koste at køre mere end 50 km for hurtigt.

Bilsynsvirksomheden Applus+ Bilsyn anbefaler, at danskerne lærer de forskellige trafikregler og hastighedsbegrænsninger at kende i de lande, hvor de skal køre i ferien.

- Trafikreglerne svinger fra land til land, og det samme gør de enkelte bødestørrelser, siger Per V. Rasmussen, adm. direktør i Applus+ Bilsyn.

Han tilføjer, at man som udgangspunkt er på den sikre side de fleste steder, hvis man holder sig til de danske regler om 50 km/t i byer, 80 på landevej og 120 på motorvejen - og naturligvis ingen mobiltelefon.

- Kommer man uforvarent til at overtræde de lokale trafikregler og for eksempel bliver indblandet i et trafikuheld i det "forkerte land", kan man risikere en økonomisk kæberasler, siger Per V. Rasmussen.

Han anbefaler, at man bruger sin fornuft og kører ansvarligt med respekt for medtrafikanterne.

I Tyskland, hvor mange danskere kører, er straffen hård, hvis man kører for stærkt og bliver indblandet i en ulykke.

I det tilfælde bliver man som udgangspunkt gjort medansvarlig for ulykken. En norsk bilist, der med 180 km/t blev indblandet i en trafikulykke, fik af den tyske Højesteret for nylig tildelt 30 procent af ansvaret.

Reglerne om både promillegrænse, regning for spritkørsel, høj fart og ulovlig parkering kan ses på netadressen: http://www.fartboeder.dk/fartboeder-hastighedsgraenser-udland.htm.