Højeste antal fyrværkeri-ulykker med børn i syv år

Sidste års nytårsdøgn bød på det højeste antal fyrværkeri-ulykker med børn og unge under 15 år i syv år.

Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital indsamler ulykkesstatistik fra alle sygehuse i Danmark for nytårsdøgnet.

Sidste års tal viser, at 81 børn under 15 år måtte en tur på skadestuen som følge af fyrværkeriskader. 22 af ulykkerne skete i Region Syddanmark. Det er det højeste antal i syv år.

Derfor opfordrer  Børneulykkesfonden forældre til at lave helt klare regler for, hvordan nytåret skal skydes ind.

- Sidste nytår bød helt overordnet set på mange fyrværkeri-ulykker, både blandt børn og voksne. Blandt børnene var det særligt de 9-14 årige, som var udsatte, og vi kan se, at i størstedelen af tilfældene havde barnet selv antændt fyrværkeriet, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

De fem fyrværkeri-råd

Hun opfordrer til, at forældre sætter klare regler for deres børn for brugen af fyrværkeri og samtidig viser sig som gode, fornuftige forbilleder. 

- Børn og unge i denne aldersgruppe forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, og at det skal behandles med stor respekt. Derfor bør optændingen overlades til de voksne. Vi anbefaler, at forældre sørger for at være de gode rollemodeller for deres egne såvel som for andres børn, når det nye år skal skydes ind, siger hun. 

Fakta om fyrværkeriulykker med børn