I det fynske folks tjeneste

Højreekstremister lejede sig ind som efterskoleelever

Beboerne i Davinde på Fyn fik sig en ubehagelig overraskelse, da omkring 50 højreekstremister lørdag aften holdt fest i det lokale forsamlingshus.

Politiet holdt lørdag aften tæt øje med festen i Davinde Forsamlingshus.

Ifølge lejekontrakten var forsamlingshuset lejet ud til et helt andet formål.

- Da udlejningskontrakten blev lavet, fik vi af vide, at der var tale om en fest for gamle efterskoleelever, siger formand for Davinde Forsamlingshus, Lis Andersen, til TV2/Fyn.

I stedet var det medlemmer af den højreekstremistiske organisation Blood and Honour, der dukkede op. Der var medlemmer fra både Danmark, Tyskland og Sverige.

Både beboere og politi blev snydt

Beboerne opdagede først, at de var blevet snydt, da forsamlingshusets bestyrer fik en anonym opringning lørdag eftermiddag. 

- Kvinden fortæller, at hun på nettet har set, at der skal være en fest for nazister i Davinde forsamlingshus, fortæller Lis Andersen.

Derefter tager Lis Andersen kontakt til politiet, som heller ikke har hørt noget om arrangementet. En patruljevogn kører til stedet, og aftenen igennem patruljerer de intensivt i området. Politiet kropsvisiterer også flere af gæsterne til festen.

- Et vidne oplyser, at man ikke er i tvivl om, at det er nazister. De har både set det specielle flag og nogen der har gjort heil-tegn, siger vagtchef ved Fyns Politi, Jesper Fält.

Beboerne er rystede

Festen lørdag aften var søndag det store samtaleemne blandt beboerne i Davinde.

- Man føler sig jo ført bag lyset, siger formand for Davinde Forsamlingshus, Lis Andersen.

- Vi er jo ikke vant til sådan en uro og ballade, som åbenbart også kan have nogle politiske undertoner. Det er selvfølgelig ikke så rart, at det også kommer her til vores lille landsby, siger Esben Steffensen, nabo til forsamlingshuset.