I det fynske folks tjeneste

Hold til højre: - Alle de andre kan ikke finde ud af det

Ingen kan vide sig sikre for andres vrede i trafikken. Især kan vi blive irriterede, når andre bilister ikke holder til højre. Ny kampagne skal få flere til at droppe permanent kørsel i overhalingsbanen - også på Fyn.

Foto: Arkiv / Mikkel Skov Svendsen

Hvis der er noget, der kan hidse os op, når vi kører på motorvejen, så er det, når bilisten foran ikke trækker ind til højre.

For alt for mange bilister placerer sig forkert på den fynske og andre motorveje. Derfor indleder Vejdirektoratet - igen - en kampagne, der skal få bilisterne til at holde til højre.

Kampagnen hedder Hold til højre – det er det modsatte af venstre, og bliver tirsdag skudt i gang på tre udvalgte strækninger i landet.  

Det kan både skabe køer og farlige situationer på vejene, når bilister ikke holder til højre

Marianne Steffensen, Vejdirektoratet

- Når vi spørger bilisterne, siger 77 procent af dem, det irriterer dem, at andre ikke holder til højre på motorvejen. Samtidig mener 86 procent af dem, at de selv er gode til at holde til højre. Så der er en uoverensstemmelse mellem, hvordan vi opfatter vores egen kørsel, og hvordan andre oplever den, siger Marianne Steffensen, leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Skaber farlige situationer

Tre gode råd om at holde til højre

Kan du holde til højre, så skal du holde til højre ifølge Færdselsloven.
Vis altid hensyn til andre trafikanter og blink af, når du skifter vognbane.
Sørg for at holde sikker afstand til andre bilister – tommelfingerreglen siger mindst to sekunder i tidsafstand.

Det er ikke kun et irritationsmoment, når bilister ikke holder til højre – det kan også være til gene for både fremkommeligheden og trafiksikkerheden.

Stikprøver viser ifølge Vejdirektoratet, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.  

 - Det kan både skabe køer og farlige situationer på vejene, når bilister ikke holder til højre. Derfor lancerer vi nu en kampagne, som skal minde alle bilister om, at de kan være med til at skabe bedre forhold på vejene ved at dreje rettet mod højre og trække ind, når der er plads, siger Marianne Steffensen. 

Læs også Vejdirektoratet: Hold til højre

Alternativ kampagne

Men flere regler og hyppigere bøder kan ikke gøre det alene. Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal få trafikken til at glide bedre og få bilisterne til at trække ind til højre på motorvejen, mener ​Vejdirektoratet.

Derfor har de som en del af kampagnen lavet nye vejskilte og streamere til bilerne, der skal få flere bilister til at huske at holde til højre.

- Vi har valgt en kampagne, der gør os i stand til at tale direkte til bilisterne ude på vejene. Det sker ved hjælp af vejskilte og mobile budskaber i form af magneter til biler, der på humoristisk facon appellerer til, at bilisterne holder til højre, siger Marianne Steffensen

Hold til højre – det er det modsatte af venstre, starter som tidligere nævnt tirsdag på tre motorvejsstrækninger i landet, hvor vejskiltene bliver sat op, og der deles magnet-streamere ud til bilisterne på udvalgte rastepladser.

Læs også Succes for "hold til højre"-kampagne

Fyn er med

En af de udvalgte rastepladser er på Fyn, helt præcis på ​Kildebjerg Nord i vestgående retning på Fynske Motorvej.

Her bliver der også mulighed for at stille spørgsmål til Vejdirektoratets medarbejdere.  

- I og med at der er så mange, der kan genkende problemet, håber vi også, at flere vil bakke op om kampagnen, så vi tager mere hensyn til hinanden og sammen skaber en bedre trafik. Derfor har vi også gjort det nemt for bilisterne ved at lave en streamer, der hurtigt kan sættes på og tages af igen. Og jeg har testet den på min egen bil – den ridser ikke, siger Marianne Steffensen.

Streamerne deles ud i tidsrummet 7.00-11.30 på rastepladsen tirsdag den 7. november.

02:22

Hold til højre.Sådan lyder opfordringen igen fra Vejdirektoratet, når de i den her uge sætter fokus på bilister, der ikke trækker ind til højre efter en overhaling. Videoen her er fra en tilsvarende kampagne i 2015.

Luk video

Undersøgelse

En Megafonmåling fra 2017 viser:
- 77 procent af bilisterne mener, det er et stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen.
- 89 procent af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 procent mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.
- 51 procent svarer, at de er mest irriterede over, at andre ikke holder til højre på motorvejen.
- 5 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de er i tvivl om, om det er lovpligtigt at holde til højre, mens 95 procent svarer, at det er det.
Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.