I det fynske folks tjeneste

Holder jul i flere omgange

Mange har for travlt til julegudstjenesten den 24. december, og det har en række kirker taget konsekvensen af. Det skriver Kristeligt Dagblad.

De er i de seneste år begyndt at holde gudstjenester med juleevangeliet og klassiske julesalmer den 23. december, altså en klassisk juleaftensgudstjeneste på lillejuleaften.

Både for dem, som er bundet til komfuret den 24. december.

Dem, som er rejst væk og gerne vil i deres egen kirke i julen.

Dem, som skal arbejde den 24. december.

Og så er der ifølge kirkerne også skilsmissefamilier, som fejrer jul to gange, og som derfor gerne vil i kirke den 23. december.

Sognepræst Annalise Bager har i tre år holdt julegudstjeneste lillejuleaften i skiftevis kirkerne Longelse, Fuglsbølle og Skrøbelev på Langeland.

- Op mod 50 mennesker plejer at komme. Det er mellem en fjerdedel og en tredjedel af, hvad der kommer juleaften i de forskellige kirker, og folk er rigtig glade for muligheden, siger hun.

Hun mener, at kirken skal være levende:

- Du kan ikke lave om på indholdet ved julegudstjenesten, men formen og her placeringen kan godt gøres tidssvarende, siger hun.

Julegudstjenesten er blevet underholdning

Men kan man ikke gå i kirke, mens anden er i ovnen juleaften, spørger debattør og cand.theol. Margrethe Horstmann drillende?

Hun forklarer, at den 24. december først i 1992 blev en officiel gudstjenestedag. Blandt andet efter at befolkningen havde taget dagen til sig som en dag, hvor man ønskede at gå i kirke.

- Først vil folk komme juleaften, og nu har de så pludseligt for travlt til det og har mange andre undskyldninger. Når man holder jul, har man ikke for travlt til at holde jul. Den virkelige jul er, at man hører ordet om, at Guds søn blev født. Og hvis man rejser væk i julen, er det for at rejse væk. Man kan ikke få det hele, argumenterer hun.

På spørgsmålet, om det ikke er positivt, at kirkegang i julen trods alt betyder så meget for den brede befolkning, at man gerne vil i kirke i julen og derfor kommer den 23. december, svarer Margrethe Horstmann:

- Hvis man ikke går i kirke juleaften, hvad der ikke er nogen undskyldning for, så gå den 25. og 26. Pladsen er god, ordet er Guds eget. Der har åbenbart sneget sig en opfattelse ind om, at juleaften i kirken er en form for underholdning, der lige så godt kan ligge på en dag, der passer bedre. Nej, juleevangeliet passer til julen og det endda bedre end anden.