Hortensia kan give hallucinationer

Den uendelige historie om hortensiatyverier har fået endnu et kapitel føjet til. En fynsk retskemiker siger, at hortensia indeholder giftstoffet cyanid, der kan give hallucinationer. Men rygtet om det kan også være nok til, at folk tror på det.

Hvem er det, der hugger hortensiaskud i folks baghaver, og hvad bliver de brugt til?

Nogle af teorierne har været, at det er kriminelle bander, der bruger skuddene til euforiserende stoffer eller det er dyr, der æder dem. Og så var der også lige den med, at det var folk selv, der havde beskåret deres hortensia og glemt det igen.

Nu fortæller retskemiker Martin Worm-Leonhard fra Retsmedicinsk Institut i Odense, at hortensiaer kan indeholde nogle stoffer, der kan give folk en mild cyanidforgiftning, når de drikker planten som te eller ryger den.

- Hvis man bliver udsat for sådan en forgiftning, så får man noget, der minder om kvælningssymptomer, fordi kroppen ikke kan bruge det ilt, den optager, fortæller Martin Worm-Leonhard til TV 2/FYN.

Man bliver opstemt, svimmel og får sløret syn, når man bliver påvirket.

Alene rygtet om, at det kan ske kan være nok til at nogle tror, at de bliver påvirkede, fortæller han.

- Jeg mener, at den eneste måde, man kan opleve noget, der minder om en rus ud fra hortensia, er hvis man har fået fat i noget med tilstrækkeligt stort cyanidindhold i til, at man oplever en mild form for kvælning eller iltmangel. Derudover må resten være ren placeboeffekt.

-Simpelthen at folk får lyst til det, fordi andre siger, at de har gjort det eller man hører om det?

- Ja, eller rettere, at de oplever, at de får en virkning, fordi de bilder sig selv ind, at virkningen er der - uden den i virkeligheden er der, fortæller han.

Læs mere om cyanid her