I det fynske folks tjeneste

Host og nys: Influenzaen er over os

Det er influenza-sæson, og flere og flere fynboer bukker under for snue, hoste og hakken.

01:45

Video: Maria Hedegaard/Scanpix

Foto: Maria Hedegaard/Scanpix

1 af 2

Den type influenza, der florerer, er af typen A - også kendt som H3N2.

I følge Statens Serum Institutet er influenzaen skyld i et stigende antal hospitalsindlæggelser, og det er især ældre mennesker, der bliver ramt.

På Odense Universitetshospital har de dog ikke haft specielt mere travlt end normalt for årstiden.

- Der er klart flere influenzapatienter på denne tid af året. Influenzasæsonen går fra november til marts, og den topper nu: men vi er på ingen måde overrendt af det, siger overlæge Svend Stenvang Pedersen, Infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, OUH.

Han kan oplyse, at de patienter, der er indlagt på grund af influenza i gennemsnit er 70 år gamle, og i den aldersgruppe kan det være alvorligt.

- De kan typisk fejle andre ting såsom hjertesygdomme, lungesygdomme eller sukkersyge, og så bliver det mere kompliceret, siger han.

Det hører med til historien at de færreste indlagte er blevet vaccineret mod sygdommen. Faktisk er det kun en tredjedel. Og generelt bliver kun omkring 65 procent af befolkningen vaccineret.

- Tilslutningen til influenzavaccination er ikke overvældende stor, siger Svend Stenvang Pedersen.

Hvis man bliver ramt, har overlægen to gode råd alt efter, hvem man er.

Er man ung og ellers rask, er det bare med at komme hjem i seng, tage den med ro og drikke masser af vand. Man kan eventuelt tage panodil, da influenza kan medføre ømhed i kroppen.

- Men hvis man har dårligt hjerte eller fårlige lunger, og man synes, det bliver værre end det plejer, så skal man søge læge, siger Svend Stenvang Pedersen.