I det fynske folks tjeneste

Høstproblemer: Frustrerede landmænd får ekstra tid

Vejret bliver fortsat en joker i landmændenes kamp mod regnen. Høsten skal formentlig afsluttes i den kommende uge, hvis der også skal sås efterafgrøder som rug og vårbyg.

00:19

De fynske landmænd har fået ti dage mere til at få høsten i hus, hvis de også skal nå at sikre sig EU-støtte. Video: Flemming Ellegaard

Landmændene har længe spejdet mod den lokale horisont. Er der regnskyer på vej? Kan det betale sig at starte høstmaskinerne? Er kornet i det hele taget tørt nok til at blive høstet?

Oveni har de også haft en tidsfrist hængende over hovedet. Nåede de ikke at efterså de nyhøstede marker, ville de misse faste støttekroner fra EU.

De såkaldte efterafgrøder, som består af korsblomstrede afgrøder, almindelig rug, stauderug, honningurt eller vårbyg, skulle nemlig have været i jorden senest i dag, søndag 20. august.

Men nu har Landbrugsstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet forlænget fristen for at så efterafgrøder til den 30. august.

Læs også Høsten anno 1992: En katastrofe der huskes

Det betyder, at de frustrerede landmænd kan få lidt ro i maven - de er nemlig kun godt halvvejs gennem høsten, oplyser Leif Hagelskjær fra landbrugsrådgivningsfirmaet Centrovice i Vissenbjerg.

- De har nu chancen for at få høsten ordentligt i hus og nå at så efterafgrøderne, siger Leif Hagelskjær.

Vejret kan fortsat drille

Men helt nemt bliver det nok ikke alligevel. DMI melder fortsat om dage med regn - helt frem til fristforlængelsens afslutning. Her forudser DMI nemlig op til fire millimeter regn hver dag de sidste fire dage frem mod den 30.

I vejrprognosen for den kommende uge melder DMI dog om under én millimeter regn frem til og med torsdag. Til gengæld er vinden optimal med omkring syv meter i sekundet.

DMI skriver for den kommende uge blandt andet: "Lidt eller nogen sol, men også byger ind imellem og let til frisk vind".

- Blæsten er fin i den kommende uge. Det, der betyder noget, er, om vi får sol og blæst og skyer ind i mellem. Får vi det, tørrer det hurtigt, siger Leif Hagelskjær og tilføjer:

- Udfordringen er jo, at hvis der hele tiden kommer en lille smule regn, så bliver det korte høstdage. Og det tyder det på, det gør. Det frusterer landmændene med korte dage og med afbrud hele tiden.

Hvis det kan være en trøst for de fynske landmænd, er kollegerne i de andre landsdele hårdere ramt af vejret og har endnu mere travlt med at få høstet og sået inden fristforlængelsen udløber.

03:36

Vejret har forsinket høsten og gjort det umuligt for landmændene at så deres efterafgrøder. Nu har Landbrugsstyrelsen forlænget fristen for, hvornår afgrøderne skal være i jorden.

Luk video

Læs også Høsten anno 1992: En katastrofe der huskes

Læs også Fynske landmænd forrest med høsten