Hun var Fyns største stemmesluger: - Det er et meget stort egetræ, der er faldet

Ritt Bjerregaard blev valgt i Folketinget første gang, da hun boede på Fyn. Nu reagerer to fynske politikere på hendes død.

- Der er ingen tvivl om, at det er et meget stort egetræ, der er faldet

- Og endda et egetræ med fynske rødder.

Sådan lyder ordene fra Venstres folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt ovenpå nyheden om Ritt Bjerregaards død.

Han var seks år gammel, da Ritt Bjerregaard startede sin karriere i politik på Fyn. Først i Odense Byråd.

Hurtigt blev hun valgt til Folketinget i 1971 i Fynsk Amtskreds. 

Rystende nervøs før møde

Over tyve år senere mødte Lars Christian Lilleholt socialdemokraten i en debat på TV 2 Fyn under folketingsvalget i 1994.

- Det var mit første folketingsvalg. Jeg blev ikke valgt. Hun fik 44.000 stemmer her på Fyn. Det er nok det højeste nogensinde, fortæller Lars Christian Lilleholt.

Han beskriver Ritt Bjerregaard som et meget venligt menneske, men også som bestemt og socialdemokrat helt ind til benet.

- Jeg vil sige, at jeg var rystende nervøs, inden jeg skulle ind til debatten. Det var jo en stærk politiker, jeg skulle stille spørgsmål, men jeg oplevede også en politiker, der var venlig og imødekommende også for en ny og ung politiker, der ikke havde så stor erfaring.

Se mødet mellem de to politikere i 1994 i videoen herunder.

Under valget i 1994 mødte Lars Christian Lilleholt den nu afdøde Ritt Bjerregaard for første gang.

Skal venstremanden pege på, hvor Ritt Bjerregaard har sat det største aftryk, så peger han på en helt central institution i det danske samfund.

- Den folkeskole vi kender i dag, det er jo i vid udstrækning Ritt Bjerregaard, der har været med til at forme den, siger Lilleholt.

Støtte under svær tid

Og netop uddannelse er også et af områder, som en af de fynske politiker fra Ritts egne rækker fremhæver om hende. 

- Vi må ikke glemme den del af historien om Ritt. Hun kendte alle dele af Fyn og kendte til hele historikken om ethvert infrastrukturprojekt og investering i uddannelse, for hun havde selv været med til at skaffe det til Fyn, siger Trine Bramsen (S).

Den tidligere forsvarsminister har haft stor glæde af sit venskab med Ritt Bjerregaard.

- Hun var min nære veninde og min sparringspartner, og så var hun der for mig, da jeg var minister og hjalp mig, når det hele var lidt svært, fortæller Trine Bramsen.

De sidste fem år var socialdemokraten særlig tæt med den nu afdøde Ritt Bjerregaard.

- Hun var helt afgørende for, at jeg kunne holde snuden i sporet som minister og stå imod - jeg tror alle ved, at der var modgang for mig - men Ritt havde altid oplevet noget værre og vildere.

TV 2 Fyn fulgte også noget af Ritt Bjerregaards valgkamp i 1994. Se et uddrag her.

- Det fik jeg enormt meget glæde og gavn af, siger Trine Bramsen.

De to kvindelige socialdemokraters venskab opstod, da Ritt Bjerregaard for 10 år siden skrev til Trine Bramsen og hørte, om de ikke skulle drikke en kop te.

Siden blev det til meget mere te og også mange andre drikke, fortæller Trine Bramsen.

Særligt Ritt Bjerregaards ærlighed bliver savnet, efter at hun lørdag sov stille ind i sin lejlighed på Østerbro.

- Jeg kommer til at savne at have et ærligt menneske omkring mig. Det der tit sker i politik, er at der er en masse, der genre vil fortælle dig gode ting. Men Ritt var ærlig, men også støttende. Det kommer jeg til at savne, siger Trine Bramsen.

Ritt Bjerregaard flyttede til Fyn i 1966, da hendes mand Søren Mørch blev ansat på det nye Odense Universitet. Hun nåede både at arbejde som skolelærer, sidde i Odense Byråd og blive uddannet fra universitet. 

Hun var i mange år opstillet for Socialdemokratiet i Otterup-kredsen. Det blev til over 30 år som fynbo

En lidt anderledes valgkamp er i øjeblikket i gang på Fyn. Der skal nemlig vælges en ny biskop, men hvad synes kandidaterne egentlig om Regeringens store bededagsplaner?

Oversigt

    Oversigt