Hver tredje sigtede for indbrud er udlænding

Der bliver begået færre indbrud i Danmark end tidligere. Hver tredje sigtede for indbrud er udlænding.

Hver tredje person, der bliver sigtet for et indbrud i Danmark, kommer fra udlandet. Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som TV SYD har fået aktindsigt i. Mere præcist vedrører 632 af de 1988 sigtelser, der har været for indbrud i private hjem i første halvår af 2015, udenlandske statsborgere.

- Danmark er et udsat land rent geografisk

Det er særligt litauere og rumænere, der vejer tungt i indbrudsstatistikken. De to nationaliteter tegner sig tilsammen for mere end halvdelen af de sigtelser, der vedrører udenlandske statsborgere.
 
Samlet udgør de således 17 procent af alle sigtelser for indbrud herhjemme.

Litauiske og rumænske tyve på Fyn

Tallene fra Rigspolitiet viser, at mens litauiske og rumænske tyve særligt opererer på Fyn og i Jylland, er det i hovedstadsområdet tilrejsende fra Chile, der oftest sigtes for indbrud blandt udlændinge.

- Danmark er et udsat land rent geografisk. Samtidig er det velkendt, at vi er et land med meget velstand, og det er de udenlandske indbrudstyve naturligvis klar over, siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen, chef for politiets Taskforce Indbrud, til TV SYD.

Politiet har siden 2012 haft særlig fokus på omrejsende kriminelle og oprettet to såkaldte Taskforce-centre i henholdsvis Øst- og Vestdanmark.

Antallet af indbrud falder

I første halvår af 2015 er der i alt blevet anmeldt 14.424 indbrud i private hjem. Det bekræfter ifølge politiet en nedadgående tendens i antallet af indbrud.

Fra 2010 har tallet været dalende. I 2014 var der 36.852 indbrud, hvilket var det laveste niveau siden 2007. Af dem blev 2367 opklaret.

Udlændinge har de senere år fyldt mere i indbrudsstatistikken. I 2009 var 21 procent af de sigtede udlændinge. Fem år senere i 2014 var det tal vokset til 42 procent. I første halvår af 2015 udgør andelen 32 procent.