Hvert 4. apparat duer stadig: Vi skrotter elektronik for millioner

Der er op til 140 millioner kroner at hente årligt, hvis udsmidte apparater blev genbrugt, viser undersøgelse.

 Hvert fjerde husholdningsapparat såsom kaffemaskiner og blendere, som vi smider ud, fungerer fint. Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet (SDU) af kasseret elektronik.

 - Det undrer mig, at folk smider så meget ud, som virker glimrende, siger ph.d-studerende Keshav Parajuly fra SDU Livscykluscenter.

quote Vi fandt kameraer, computere og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen.

Keshav Parajuly, ph.d-studerende på SDU Livscykluscenter

Mængden af apparater, som fungerede, var endda større. Men nogle var så gået i stykker, da de blev kastet ind i buret på genbrugsstationen.

 - Store værdier går tabt. Hvis de fungerende elektronikprodukter blev solgt videre til genbrug, var den samlede årlige gevinst mellem 65 og 140 millioner kroner, siger han.

 Han har stået på hovedet i Odense i lokale genbrugsstationers bure med kasserede små husholdningsapparater og billedskærme.

 Op mod fem ton elektronikaffald blev inspiceret og testet. 22 procent af alle husholdningsapparaterne fungerede upåklageligt. Det samme gjaldt syv procent af billedskærmene.

 - Vi fandt kameraer, computere og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen, siger Keshav Parajuly.
 Ifølge centerleder Henrik Wenzel fra SDU Livscykluscenter står vi i et vadested i vores måde at genbruge højværdiprodukter som elektronik.

 - I dag smadrer vi dem bare til pindebrænde for at genvinde lidt af metallet i dem. Men på den måde henter vi kun ti procent af værdierne ud af dem, siger han.

Ifølge Wenzel var det mest perspektivrige, hvis virksomhederne selv tog ansvar for deres produkter eller sågar ejede og udleasede dem.

 - Mange er i forvejen trætte af løbende opgraderinger af computere og måske villige til at betale for at leje i stedet, hvis det ikke er dyrere end at købe computeren.

 - Dermed får virksomhederne et større incitament til at holde produkterne ved lige samt nyttiggøre delene i dem i nye produkter, siger han.

 - Det undrer mig, at folk smider så meget ud, som virker glimrende, siger ph.d-studerende Keshav Parajuly fra SDU Livscykluscenter.