Hvor skal olde bo? Direktør: - Ældre får et dårligt liv, når de ikke får det, de kan få på et plejehjem
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der bliver flere ældre, men færre af dem får plads i en plejebolig på et plejehjem, viser en ny undersøgelse. Og de fynske kommuner er langt fra forberedte på det næste ryk af ældre, der kan få brug for en plejebolig, mener Ældre Sagen.
94-årige Else Dinesen fra Assens har flere gange søgt om at få en plads på et af kommunens plejehjem. Og lige så mange gange, har hun fået afslag. Hun har det for godt - på trods af, at hun går med rollator, har nedsat syn og hørelse, og har psykiske udfordringer, fordi hun er bange for at bo alene.
Ældre borgere, som Else Dinesen, har fået sværere ved at blive erklæret egnet til en plejebolig. I 2012 fik hver femte ældre over 80 år en plejebolig, mens det i 2022 var hver syvende. Samtidig sætter flere undersøgelser fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, en streg under, at det er blevet sværere for de ældre at få adgang til en plejebolig.
- Når vi sammenligner tidligere kvalitetstandarder for visitering til en plejeboliger med standarder i dag, kan vi også se, at kriterierne er strammet de senere år, fortæller Lea Graff, senioranalytiker fra Vive.
På TV 2 Fyn har vi derfor i et samarbejde med Fyens Stiftstidende sat os for at undersøge "Hvor skal olde bo?": Er vi som samfund gået for langt efter devisen "længst muligt i eget hjem"? Og mangler der et alternativ til de plejehjem, som typisk kun døende og demensramte er sikret adgang til i dag?
Det er en af velfærdssamfundets helt store udfordringer: Boliger, der kan være med til at sikre livskvaliteten for det stigende antal ældre fynboer, der ikke kan klare det hele selv, lyder det fra Ældre Sagen. Her er de i stigende grad i kontakt med ældre og pårørende, der har problemer med at blive godkendt til og få en plejeboligplads.
Det får konsekvenser både for de ældre og for de pårørende, lyder det fra Bjarne Hastrup, Ældre Sagens direktør.
- De ældre får et dårligt liv, når de ikke får det, de kan få, på et plejehjem: En daglig oplevelse og den tryghed der ligger i, at andre holder øje med én både nat og dag og kan tilkalde sundhedspersonale, når der er brug for det.
Længst muligt derhjemme
I flere fynske kommuner tales der også nu om "plejehjem i eget hjem". En politik, der kan blive mere udtalt, i takt med at gruppen af +80-årige de kommende år vokser.
I hvert fald viser TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes indsigt i kommunernes planer for nyt byggeri, at der de kommende år vil være plejeboliger til endnu færre i gruppen af fynboer over 80 år.
Kun tre af ti fynske kommuner har på nuværende tidspunkt planlagt at bygge flere plejeboliger.
Oversigt over fynske kommuners planer for byggeri af plejeboliger
I Middelfart skal der altså bygges 60 procent flere plejeboliger (188 i alt), hvis de ældre i 2030 skal have samme mulighed for en plads som i dag, men kommunen har ingen byggeplaner.
- Hvis ikke man får bygget de her plejehjemspladser, hvad skal man så gøre for de svækkede ældre, der ikke kan klare sig i hjemmet, og hvor de pårørende ikke længere kan klare den tunge opgave? Man kan også risikere, at praktiserende lægerne udskriver svækkede ældre til hospitalerne, og det er en dyr og uhensigtsmæssig foranstaltning, konstaterer Bjarne Hastrup.