Ikke-vaccinerede fylder hospitalssengene: - De får et meget hårdere sygdomsforløb, siger overlæge

To ud tre indlagte på coronaafsnittet på OUH er ikke vaccineret. Deres sygdomsforløb er længere og hårdere, siger overlægen på Infektionsmedicinsk Afdeling.

Der er onsdag 18 indlagte på OUH med corona, hvor af tre er på intensiv. Og der er én gruppe, der fylder de fleste af sengene.

- Hvis man ser på, hvem der ligger i sengene, så tipper det til de ikke-vaccinerede, siger Anne Øvrehus, siger hun.

Hun er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH. De genåbnede mandag deres særlig coronafsnit, som ellers har været lukket ned siden september. 

- To ud af tre er ikke vaccineret, og de har et længere og hårdere sygdomsforløb. I gennemsnit er de ikke-vaccinerede indlagt otte dage, mens de vaccinerede er indlagt i fire dage. 

Det er ikke kun vaccinen, der adskiller de to grupper af patienter på coronaafsnittet på OUH. Der er også stor forskel på patienternes alder.

- Af de indlagte er de ikke-vaccinerede i gennemsnit 35 år yngre end de vaccinerede, siger Anne Øvrehus.

Jeg vil ikke have den for andres skyld 

Vollsmose Sogn i Odense er ét af de steder, hvor der er færrest, der har sagt ja til vaccinen. Her er 65 procent færdigvaccinerede, til sammenligning har knap 86% i de resterende odenseanske sogn har fået begge stik. 

Charlotte Scheppan, sundhedschef i Odense Kommune, er ikke tilfreds med tallene. 

- Det er selvfølgelig ikke det optimale, og vi arbejder hele tiden benhårdt på at få vaccinetilslutningen højere op, siger hun. 

quote Jeg føler ikke, at jeg har brug for vaccinen på nuværende tidspunkt.

Martin Larsen, Vollsmose

Derfor øger Odense Kommune indsatsen i Vollsmose-bydelen.

- Vi har ansat gadeplansmedarbejdere, der tager ud til sportsarrangementer, foredrag, skoler, foreninger og spreder budskabet om, at det er vigtigt at blive vaccineret, siger Charlotte Scheppan.   

Der er 42 nye smittede med corona i sognet siden tirsdag. Martin Larsen, som bor i Vollsmose, er én af dem, der ikke er vaccineret.

- Jeg føler ikke, at jeg har brug for vaccinen på nuværende tidspunkt. Der er mange årsager, men der har været snak om, hvorvidt vaccinen har været god nok, siger han.

Men hvad hvis du smitter andre?

- Det er fint, at andre er vaccineret, og så virker den for dem. Jeg vil ikke have den for andres skyld, siger Martin Larsen. 

Martin Larsen synes, at det er fint, at andre vil vaccineres, men han vil ikke have den for andres skyld.
Martin Larsen synes, at det er fint, at andre vil vaccineres, men han vil ikke have den for andres skyld.
Foto: Masoud Pouja

Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Anne Øvrehus fortæller, at når de snakker med deres patienter, så er de typisk blevet smittet til familiesammenkomster eller af dem, man bor sammen med. 

- Vaccination er et valg, man tager for sig selv og for sin familie. Det er en smitsom sygdom, og uanset hvad man mener om det, så er det ikke individuelt, det gælder også for andre, siger hun. 

I modsætningen til Martin Larsen, så er Mohammad Ali fra Vollsmose vaccineret.

Mohammad Ali er vaccineret, fordi han har tiltro til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Mohammad Ali er vaccineret, fordi han har tiltro til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Foto: Masoud Pouja

- Man gør det fordi, staten anbefaler det. Man har en tiltro til staten og Sundhedsstyrelsen, det er derfor, vi gør det, siger han. 

Kender du nogen, der ikke er vaccineret? 

- Meget få. Jeg tror, at det er forskelligt, hvorfor man ikke vil have den. Der er forskellige holdninger til vaccinen, siger han. 

Er vi bekymrede?

Smitten tiltager på hele Fyn, og i de seneste syv dage er 1.060 fynboer konstateret smittet med coronavirus.

- Er vi bekymrede? Ja, når smittetallet stiger, så kan vi se, at indlæggelsestallet efterfølgende stiger. Vi har ikke set toppen endnu, siger Anne Øvrehus, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH.

Selvom der er stigende smitte, er kapaciteten på OUH endnu ikke fuldt udnyttet.

- Vi kan udvide om nødvendigt. Næste skridt er at indkalde mere personale og åbne flere senge, siger hun.

Ifølge Anne Øvrehus er det vigtigt at skelne mellem to typer af corona-patienter.

- Nogle er syge af covid19. Nogle har en positiv prøve, men de fejler også noget andet, og derfor er de ikke indlagt på coronaafsnittet, siger hun.

Tirsdag besluttede et bredt flertal i Folketinget, at covid-19 igen betegnes som en samfundskritisk sygdom. Det betyder, at fra klokken 06.00 fredag bliver coronapasset indført en række steder blandt andet restauranter og diskoteker.

Oversigt

    Oversigt