Indbrud: Sommerhuse er et let vinterbytte

Sommerhuse i vintermånederne er tit et rent tag-selv-bord for indbrudstyve. Og de løber med alt fra sengetøj og bestik til fladskærme.

Vintermånederne december til marts er sørgelige højdespringere i indbrudsstatistikkerne for sommerhuse.

Alene i vinteren 2013-2014 var der i gennemsnit 66 % flere indbrud pr. måned end sammenlignet med gennemsnittet for resten af året.

Først i april falder antallet af sommerhusindbrud typisk.

- Sommerhusene er et let vinterbytte, fordi de som regel står tomme og samtidig ligger i ubeboede sommerhusområder, hvor der ikke er nogen nabo til at holde øje med huset. På den måde er det rent tag selv-bord for indbrudstyve, siger Mads Emdal Sørensen fra Topdanmark i Odense.

Også den luksuriøse indretning af mange sommerhuse har betydning for husenes popularitet hos indbrudstyvene.

- For 10-15 år siden var det typisk den aflagte sofa eller familiens gamle fjernsyn, der endte i sommerhuset. I dag er sommerhusene udstyret langt pænere og dyrere og ligner til forveksling de almindelige hjem med fladskærme og designermøbler. Det har tyvene naturligvis også bidt mærke i, siger Mads Emdal Sørensen.

Topdanmark har lavet en top 5 over de ting, der er mest udsat under et sommerhusindbrud. Hvor det tidligere var fjernsyn og stereoanlæg, som tyvene løb med, placerer boligartikler og værktøj sig øverst på listen.

-Sammenlignet med indbrud i private boliger er det et mere broget billede, der tegner sig for sommerhusindbruddene. Vi har set eksempler på, at der er blevet stjålet bestik og sengetøj. Men boligartikler som lamper samt værktøj og elektronisk udstyr placerer sig øverst på listen, siger Mads Emdal Sørensen.

Top 5 over tyvenes sommerhusfavoritter

1. Boligartikler

2. Værktøj og instrumenter

3. Lyd og billede

4. Møbler

5. Mad og vin

Kilde: Topdanmark