I det fynske folks tjeneste

Priser stiger eksplosivt: - Vi tænker ikke så meget økonomi lige nu

Priser på mundbind er fire til fem gange højere end normalt. En beredskabsplan, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i, viser, hvordan Region Syddanmark nøje overvåger og handler på coronaudbruddet.

En detaljeret plan fra Region Syddanmark, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i, viser hvordan regionen forholder sig til coronavirussen. Foto: Morten Albek

Priser på mundbind, der er fire til fem gange højere end normalt. Det er situationen, efter efterspørgslen og prisniveauet er steget voldsomt på grund af covid-19.

Det viser en logbog fra Region Syddanmarks ekspertgruppe for håndtering af mangelsituationer som følge af coronavirus. 

- Vi tænker ikke så meget i økonomi i øjeblikket. Vi tænker udelukkende på at skaffe de værnemidler, der skal til for at håndtere vores patienter, så tager vi det med økonomien bagefter, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

- Selvfølgelig har det en betydning i sidste ende, at vi skal give tre-fire gange i pris for den samme vare, som vi skulle for en uge eller to siden, forklarer han. 

Opdatering

  • 04. mar 2020 kl. 19:14 Artiklen er opdateret med videointerview og kommentar fra Kurt Espersen.
02:10

Selv om priserne på mundbind er mangedoblet, tænker Region Syddanmark ikke i økonomi lige nu, siger koncerndirektør Kurt Espersen. 

Luk video

Sygehusene i Region Syddanmark har en lagerbeholdning, der rækker tre måneder frem, oplyser han.

Logbogen, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i, giver et detaljeret indblik i mange af de situationer, som ekspertgruppen hele tiden overvåger i forbindelse med udbruddet af coronavirus.

Her er et overblik over nogle af punkterne fra logbogen

  • Der er mangel på mundbind af forskellige typer på sygehusene i Region Syddanmark. Ifølge logbogen har OUH et lager af mundbind til to til tre uger. Samtidig fremgår det, at de sædvanlige leverandører har svært ved at følge med efterspørgslen.
  • Ved modtagelse af patienter smittet med coronavirus har OUH kun et lager af særlige mundbind til to dage, da de skal udskiftes hver tredje time. 4.000 er bestilt fra Norge, men kommer først om tre uger. Til gengæld kan en tysk leverandør sende 50 stykker per dag. Derudover undersøger Region Syddanmark også, om man kan skaffe de særlige masker fra andre leverandører som for eksempel byggemarkeder.
  • Priserne på mundbind er steget voldsomt og er nu op mod fem gange højere end normalt.
  • Alle sygehuse forsøger at sikre lagre til cirka tre måneders forbrug af alle kritiske og øvrige relevante varetyper.
  • Af logbogen fremgår det, at der kan komme et kapacitetsmæssigt pres på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital. Hvis det skulle ske, er det aftalt at Koldings infektionsmedicinske afdeling hjælper. 
  • Opgaven med at følge op på raske borgere i karantæne er nu blevet en regional opgave, som ambulancetjenesten står for. 
  • Regionens ekspertgruppe forventer, at medicinforsyningerne kommer under pres, fordi flere lande lukker ned for deres parallel-eksport. Sygehusapotekerne har ansvaret for de kritiske produkter, og det er aftalt, at de skal sikre, at lagerbeholdningen skal svare til tre måneders forbrug.

Den første patient på Fyn blev tirsdag konstateret smittet med coronavirussen covid-19 efter et ophold i Milano i Italien.

Patientens tiltand kræver ikke indlæggelse, og personen er derfor i hjemmeisolation.