Industrien flytter færre job til udlandet

Udflytningen af produktion i industrien er faldet til en tredjedel af, hvad den var tidligere. Flere job bliver i Danmark, siger SDU-forsker.

Udflytningen af job til udlandet er faldet til en tredjedel af, hvad den var tidligere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Fagbladet 3F.

- Vi skal passe på ikke at generalisere. Men for nogle virksomheder er bøvle-faktoren ved udenlandsk produktion blevet for stor. De tjener penge på at automatisere i Danmark og samtidig undgå international uro og lønstigninger i for eksempel Kina, siger professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet, der forsker i udflytning.

Flere job vender hjem til Danmark, siger Jan Stentoft fra Syddansk Universitet.

På tre år lige efter finanskrisen røg der over 10.000 danske job i industrien til udlandet. I perioden 2014 til 2016 var tallet faldet til knap 3.700.

- Indtjeningen i udlandet er med til at gøre danske virksomheder robuste. Så kan de investere penge i udviklingsarbejde i Danmark, siger Jan Stentoft.

Efteruddannelse er vigtig

Selvom flere job nu bliver i Danmark, er det vigtigt, at danske medarbejdere efteruddanner sig for at kunne beholde deres job, siger Jan Stentoft.

- Men hvis de får mulighed for at uddanne sig og kan arbejde mere avanceret, så har de bestemt stadig muligheder. Der skal også være ansatte til at passe de automatiserede maskiner og robotterne i Danmark, siger Jan Stentoft.