Indvandrere har dårlig arbejdsmoral

En iransk født socialrådgiver fra Haarby kritiserer indvandrenes arbejdsmoral. Mange indvandrere trives fint med at få støtte fra det offentlige og slippe for et arbejde, mener Masoum Moradi. Hør interview med Masoum Moradi

Iransk socialrådgiver kritiserer muslimer

En iransk født socialrådgiver fra Haarby kritiserer indvandrenes arbejdsmoral. Mange indvandrere trives fint med at få støtte fra det offentlige og slippe for et arbejde, mener Masoum Moradi.

Arbejdsløsheden blandt indvandrere og flygtninge i Danmark er fortsat rekordhøj. Op mod en tredjedel af alle kontanthjælpsmodtagere er indvandrere, og under en fjerdedel af flygtningene i landet er under aktivering.

Og det er ikke bare virksomhedernes ansvar. Flygtninge og indvandrere bærer selv en stor del af ansvaret for denne skævhed. Det mener ihvertfald Masoum Moradi. Han arbejder som socialrådgiver i Hårby, og stiller op til kommunalvalget for SF i Svendborg til efteråret.

"Som muslim får man ingen identitet gennem et arbejde, og da mange indvandrere er vant til en nøjsom tilværelse kan de fint klare sig for en understøttelse. Derfor har de ikke brug for et arbejde," siger Masoum Moradi.

Masoum Moradi kom til Danmark fra Iran i 1984. Han har uddannet sig som både ingeniør og socialrådgiver. I dag arbejder han som socialrådgiver i Hårby Kommune, hvor han blandt andet kæmper med indvandrenes anderledes kulturbaggrund.

"Jeg er godt klar over at jeg bliver grundigt upopulær blandt indvandrere, når jeg står frem med denne slags holdninger. Men vi må ikke overlade debatten til Dansk Folkeparti," siger Masoum Moradi.

Han stiller selv op for SF i Svendborg til efterårets kommunalvalg, og han frygter ikke at hans synspunkter blot skal give Dansk Folkeparti yderligere vind i sejlene.

"I dag har Dansk Folkeparti opbakning fra 10-12 procent af den danske befolkning. Derfor er det på tide, at vi tager en åben debat om indvandrenes kulturbaggrunde på midten af dansk politik. Vi kan ikke overlade debatten til højrefløjen, så fortsætter deres fremgang," siger Masoum Moradi.

Moradi brugt af Indenrigsministeren
Moradi mener, at det bliver vanskeligt at få lavet om på indvandrenes holdninger til arbejde.

"Det vil tage generationer. Vi må tage fat i alle dem der får asyl nu, og forklare dem, at de er nødt til at arbejde i Danmark," mener Moradi.

Moradi offentliggjorde i sidste uge en artikel med sine synspunkter i Information. Og denne artikel har Indenrigsminister Karen Jespersen brugt som et eksempel på, at der er brug for at ændre asylansøgeres holdning til arbejde.

"Det er jeg meget stolt af. Jeg giver Karen Jespersen fuld opbakning. Hun er én af de eneste politikere, der tør tage en åben debat om indvandrenes kulturbaggrunde," siger Moradi.