Ingen hjælp til nedslidte dagplejere

Dagplejerne i Odense kritiserer politikernes ringe indsats for at forbedre deres arbejdsmiljø. Man skal nærmest være invalid, før man kan få hjælpemidler, siger de.

- De der får hjælpemidler er oftest skadet på den ene eller anden måde først - det kan være efter en arbejdsulykke eller efter den lange nedslidning, siger Pia Davidsen, der er fællessikkerhedsrepræsentant for de 800 kommunale dagplejere i Odense.
 
En del dagplejere døjer med tennisalbue, dårlig ryg og skuldre. Alligevel har de meget svært ved at få tildelt for eksempel barnevogne med hjælpemotor. En almindelig dagplejebarnevogn vejer cirka 30 kilo, så når børnene skal ud at gå tur, skal dagplejeren skubbe rundt med 30 kilo plus vægten fra to til fire børn i vognen.

Ingen respekt

- Vi har temmelig mange der bliver slidt. Vi har mange fraværssamtaler, hvor vi vurderer, at det er arbejdsmiljøet, der har skylden for fraværet, siger Pia Davidsen. 
Hun fortæller, at mange dagplejere i Odense føler, at de ikke bliver respekteret som arbejdsgruppe, når der er så ringe interesse for at forebygge deres arbejdsskader.
 
Dagplejernes forhold i Odense - og i mange andre kommuner - er blevet sat i relief af, at Kolding kommune har bevilget 3,5 millioner kroner til indkøb af barnevogne med el-dreven hjælpemotor. Inden for de kommende 14 dage vil samtlige 350 dagplejere i Kolding have en el-barnevogn, der kan bære op til fire børn.
 
- Vi har regnet på det, og tror bestemt, at det kan betale sig, at investere i den forebyggende indsats. Vi forudser mindre sygefravær blandt dagplejerne, og samtidig kan vi bedre fastholde dem. Vi vil også gerne sende det signal, at også ansatte i yderled er værdsat her i Kolding, siger Birte Salmonsen, leder af dagplejen i Kolding.
 
Politikerne i Kolding regner med, at når de begynder at høste gevinsten af det forebyggende arbejde, vil andre kommuner i landet følge deres eksempel.

Rådgivning - ingen hjælpemidler

I Odense har dagplejernes arbejdsmiljø aldrig været et punkt på budgettet, men der er små fremskridt. I næste års budget har byrådet afsat en million kroner til arbejdsmiljøområdet.
 
- Men det er til alle kommunalt ansatte, og de skal bruges til rådgivning - ikke til indkøb af hjælpemidler, siger Pia Davidsen, fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Odense.
 
- Men jeg er vedholdende. Jeg bliver ved med at påpege det over for politikerne, ind til de har forstået, at det er deres ansvar, om vi lever op til arbejdsmiljøloven eller ej, siger Pia Davidsen.
 
Se mere i TV 2/FYN i aften

Oversigt

    Oversigt