I det fynske folks tjeneste

Invasiv art spreder sig: Fynske jægere opfordres til jagt på mårhunde

Kampen mod mårhunden på Fyn ser ikke ud til at være lykkedes. Derfor opfordrer Miljøstyrelsen nu alle jægere på Fyn til at jage og skyde det glubske rovdyr. 

00:12

Mariann Chriél, der er dyrlæge og specialkonsulent i Miljøstyrelsen forklarer, at spredningen af mårhunde kan have store konsekvenser.

I sidste uge blev der skudt to mårhunde på Fyn. Én i Faaborg og én ved Ringe. Dermed er frygten for, at mårhunden er i gang med at sprede sig på Fyn blevet bekræftet. 

- Når der alene i sidste uge er blevet nedlagt to mårhunde, så frygter vi med god grund, at der kan være mange flere på Fyn, siger Mariann Chriel, der er specialkonsulent i Arter & Naturbeskyttelse for Miljøstyrelsen. 

Læs også Jyske jægere bekæmper mårhunden - må ikke sprede sig til Fyn

Artiklen forstætter under videoen.

00:13

Det er afgørende, jægerne kommer på banen for at bekæmpe mårhunden, mener dyrlæge og specialkonsulent i Miljøstyrelsen Mariann Chriél.

Luk video

Kan få 11 hvalpe

Hidtil har Miljøstyrelsen forsøgt sig med såkaldte Judas-mårhunde, der via en gps-sender skal lokke en vild mage til, som efterfølgende kan fanges og aflives.

Vi må ikke komme bagud på point. Hver ynglende tæve kan få 11 hvalpe, så hvis vi ikke får bugt med arten inden foråret, kan mårhunden blive lige så udbredt på Fyn, som den er i Jylland, forklarer

Mariann Chriel, specialkonsulent

Men de fire Judas-hunde på Fyn har ikke kunnet opspore nye mårhunde, og af frygt for at mårhunden spreder sig, opfordrer Miljøstyrelsen nu alle jægere på Fyn til at gå på jagt efter det uønskede rovdyr.

- Vi må ikke komme bagud på point. Hver ynglende tæve kan få 11 hvalpe, så hvis vi ikke får bugt med arten inden foråret, kan mårhunden blive lige så udbredt på Fyn, som den er i Jylland, forklarer Mariann Chriel.

Ødelægger naturen

Mårhunden er uønsket i den danske natur, fordi den ødelægger biodiversiteten. Den spiser både fugle, æg, padder og andet småkryb, som er med til at skabe en varieret natur. 

Læs også Jagten på de fynske mårhunde styrkes

- Det er nu, vi skal lave en forebyggende indsats i kampen mod mårhunden. I Jylland er mårhunden en plage, og det skulle den meget nødigt blive på Fyn, siger specialkonsulenten. 

Mårhunden er omfattet af en særlov, der betyder, at jægerne må jage rovdyret hele året og døgnet rundt. 

Kurser i regulering

Jægerne opfordres blandt andet til at opsætte vildtkamera, der kan spotte mårhunden. Danmarks Jægerforbund kan hjælpe jægerne med vejledning. Endvidere har Danmarks Jægerforbund lige afholdt et kursus for såkaldte reguleringsjægere, så jægerne har helt opdateret viden om regulering af uønskede arter.

00:51

Hans Kristian Nielsen er mårhundreguleringsjæger på Fyn og råber vagt i gevær. Det kan være katastrofalt for livet i naturen, hvis bestanden af mårhunde spreder sig. 

Luk video
00:21

Miljøstyrelsen har muligvis undervurderet antallet af mårhunde på Fyn, fortæller Mariann Chriél, der er dyrlæge og specialkonsulent i styrelsen. 

Luk video
01:19

TV-indslag fra marts 2019: Kampen  mod de uønskede mårhunde er ikke overstået . Det står klart efter at en mårhund  idag blev opdaget og fanget i det nordøstlige Odense.

Luk video