I det fynske folks tjeneste

Japans kommende kejser besøgte fynsk højskole

Japans kronprins, Naruhito, er mandag på Fyn. Som en del besøget lægger han vejen forbi Nordfyns Højskole, der har specialiseret sig i kurser for japanske elever.

00:23

Video: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

1 af 7

På papiret er det 150 års diplomatiske relationer mellem Danmark og Japan, der er anledningen til den japanske kronprins Naruhitos besøg på Fyn mandag. Men på Nordfyns Højskole, der er en del af kronprinsens program, har besøget en anden betydning:

En anerkendelse af flere års arbejde med at trække japanske studerende til den nordfynske højskole.

Jeg har læst om Danmark i bøger på mit universitet.

Kohei Morimoto, elev, Nordfyns Højskole

Det fortæller Momoyo Jørgensen, der er leder af højskolens afdeling for japanske korte kurser.

Japans kronprins, Naruhito Foto: Morten Albek

- Vi betragter det som et kæmpestort skulderklap for alt det arbejde, vi har gjort indtil nu i forhold til Japan. Interessen fra landet har været kæmpestor i mange år. Danmark er jo kendt for velfærdsstaten, og der er mange ting, som japanerne inspireres af, siger Momoyo Jørgensen. 

Det er det danske sundhedsvæsen og velfærdsteknologi, der lokker elever de 8.591 kilometer, der er mellem Japan og Danmark.

FAKTA: Det oplevede den japanske kronprins på Fyn

Den kommende kejser af Japan er i Danmark fra 15. - 20. juni. Mandag 19. juni var helliget Fyn.

Klokken 10.40: H.C. Andersens Museum
Kronprins Naruhito starter dagen ved H.C. Andersens Museum i Odense. Japanerne har stor interesse for H.C. Andersen, og ikke mindst det nye H.C. Andersens Hus, der er tegnet af den verdensberømte og prisvindende japanske arkitekt Kengo Kuma. Under besøget i H.C. Andersens Hus besøgte kronprinsen Nyhavnsstuen og sad i H.C. Andersens stol, hvor også hans far sad under et tidligere besøg i 1998.

Klokken 11.15: Odense Rådhus
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), modtog den japanske kronprins og hans delegation på Odense Rådhus til en frokost med deltagelse af rådmænd og stadsdirektøren for Odense Kommune. 

Klokken 13.30: Nordfyns Højskole
På Nordfyns Højskole fik kronprinsen en rundvisning af forstander Mogens Godballe. Han talte også med fem japanske elever om deres oplevelser på deres linjer. 

Klokken 15.05: Lindøværftet
Kronprinsen besøgte Lindøværftet for at høre om arbejdet med vindmøller og vedvarende energi.

Klokken 19.15: Aftensmad på Amalienborg

Finder højskolen på internettet

Det gør sig også gældende for eleven Kohei Morimoto, der går på højskolens Global Future-linje.

- Jeg er meget interesseret i det det danske social- og sundhedsvæsen. Især for børn og psykisk syge, fortæller Kohei Morimoto.

Læs også Japans kronprins besøger Fyn

Det er ikke den danske højskole-ånd, der har fået ham til at tilmelde sig kurset på højskolen. Det har til gengæld Danmarks gode rygte, når det kommer til velfærdsteknologi og sundhedsvæsen.

- Jeg har læst om Danmark i bøger på mit universitet. Så søgte jeg på internettet og fandt frem til Nordfyns Højskole. Her kommer vi på virksomhedsbesøg og ser det danske system, som jeg er meget interesseret i, forklarer Kohei Morimoto.

Når højskolen får besøg af kronprins Naruhito bliver det en af de sidste ting, Kohei Morimoto oplever på Nordfyns Højskole. Hans kursus slutter den 28. juli, hvorefter turen går tilbage til Japan.

Gavner Danmarks brand

Forhåbentlig rejser Kohei Morimoto hjem med så gode oplevelser, at han er med til at sprede budskabet om alle de ting, Danmark er gode til.

Det kan nemlig komme hele landet til gode, vurderer Nikolaj Stagis, der er brandingekspert og administrerende direktør i kommunikationsbureauet Stagis A/S.

- Særligt i Asien og Afrika er der en lang række nationer, der interesserer sig for, hvordan man skaber velfærd. Det er noget, vi er gode til i Danmark, siger Nikolaj Stagis.

- Det er noget af det, højskolerne kan være gode at formidle. Og det vil faktisk gavne hele Danmark, hvis vi i stigende grad bliver kendt for de dagsordener.

I løbet af de seneste fem år har Nordfyns Højskole haft flere internationalt orienterede linjer. I perioden har 50 japanske elever lagt vejen forbi Bogense.

03:12

Se indslaget, der blev sendt på TV 2/FYN 19. juni.

Luk video