Jens og Ole giver liv til den gamle jernbane

Fortidens energi skal omsættes til ny kreativitet, når forfatter og billedkunstner besøger glemte steder.

Billedkunstneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup tramper energisk afsted på en larmende, gul skinnecykel syd for Glamsbjerg.

- Man kan næsten lugte soden og mennesker, der har råbt ' jeg skal lige med...', siger Jens Blendstrup.

Den gamle Assensbane er et af 30 steder, der er blevet udpeget til at være 'forladte steder' i projektet Modstrøm. Kulturarv Fyn og Kulturregion Fyn vil med projektet gøre stederne til centrum for kunst og kultur og skabe debat om Fyns positive værdier.

Jens Blendstrup og Ole Lejbach besøger alle stederne for at fornemme fortidens energi og skabe noget nyt ud af den.

- Jeg skal lave en tegning for hvert eneste sted, det vil sige 30 store farvelagte blyantstegninger på 1,40 meter gange en meter. Og Jens skal så skrive til, forklarer Ole Lejbach, mens han tramper i pedalerne.

quote Selvom stederne ikke har den samme funktion, som de havde tidligere, har de en masse energi, der kan bruges kreativt

Troels Malthe Borch, projektleder, Kulturarv Fyn

Græsset gror frodigt mellem de gamle skinner, der indtil 1966 bar den driftige jernbanetrafik mellem Assens og Tommerup Stationsby. Dermed er banen et godt eksempel på et af de mange steder, der har skiftet funktion. I stedet for vogne med sukker er det nu skinnecykler med turister og madkurve, der triller afsted på banen.

Troels Malthe Borch er projektleder på den udvidede del af Modstrøm, hvor Ole Lejbach og Jens Blendstrup skal skabe kunst fra stederne. 

- Modstrøm-projektet går netop ud på at tage udgangspunkt i steder, der er blevet forladt af deres oprindelige funktion og i dag enten ligger forladt hen, eller har fået nye funktioner. Man kan skabe spændende kunst og fortællinger derude. For selvom stederne ikke har den samme funktion, som de havde tidligere, har de en masse energi, der kan bruges kreativt, fortæller Troels Malthe Borch.

- Dér bor Wild West Willy, udbryder Jens Blendstrup, mens de to kreative mennesker suser forbi et lille hvidt hus på deres skinnecykel.

Der er tale om det pure opspind, for Jens Blendstrup og Ole Lejbach er ved at leve sig ind i deres historie, som Assensbanen har inspireret til.

- Historien skal handle om Wild West Willy. Hans forældre har selvfølgelig fået eksproprieret deres gård, så han vil lave forskellige hold-ups på jernbanen. Det bliver spændende, understreger Jens Blendstrup.

Sådan ser Ole Lejbachs illustration af 'Wild West Willy' ud.
Sådan ser Ole Lejbachs illustration af 'Wild West Willy' ud.
Foto: Ole Lejbach

Når Ole Lejbach og Jens Blendstrup er færdige med deres værker, skal det blive til to bogudgivelser og en kunstudstilling på Odense Havn i 2018.

Ud af de 30 omtalte steder, er der ni af dem, der får særligt fokus som hovedlokationer ved Modstrøm-festivalen 8.-17. september 2017. TV 2/FYN har tidligere besøgt marinestationen Slipshavn ved Nyborg.

Modstrøms hovedlokationer

Selve Modstrøm-projektet er finansieret af Kulturregion Fyn og Region Syddanmark, men den udvidede del med fortællinger og kunst er finansieret af Albanifonden.

- I Albani Fonden er vi glade for med dette projekt, at sætte fokus på de mange steder, hvor historierne har udspillet sig. Både fordi det er vigtigt, at historierne bliver fortalt, og fordi der ligger et kreativt potentiale gemt disse steder, som vi ser frem til, at kunstneriske mennesker kan omsætte til nye fortællinger. Det er første gang, Albani Fonden støtter et projekt som dette, og vi glæder os over, at hele Fyn, Ærø og Langeland indgår i et samlet projekt, siger Paul Nissen, der er direktør i Albani Fonden.

Man kan læse mere om Modstrøm på Kulturarv Fyns hjemmeside.

 
Fotograf: Morten Albek

Forfatteren og billedkunstneren besøger:

 

Oversigt

    Oversigt