Jernalderbryster fundet på Midtfyn

Under en udgravning ved Kværndrup på Midtfyn har arkæologer fundet et lerkar med en meget fin afbildning af det kvindelige frugtbarhedssymbol - brystet.

Svenske arkæologer kunne for nyligt fortælle, at de i den svenske by Motala havde fundet en stenalderfallos udskåret af en opsats fra et krondyr. Historien gik verden rundt, da arkæologerne var tæt på at tolke fundet som en dildo.

Og nu kan Odense Bys Museer bringe lidt balance i den verdens-omspændende kønspolitiske dagsorden.

- Det er med meget stor glæde, at vi for få dage siden på en udgravning ved Kværndrup på Midtfyn fandt rester af et stort lerkar med en ornamentik, der næppe kan tolkes som andet, end et "par" sirligt udformede bryster, fortæller museumsinspektør Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

Det kvindelige frugtbarhedssymbol

- Der er tale om en meget fin afbildning af det kvindelige frugtbarhedssymbol - brystet, der ellers fra jernalderens Nordeuropa primært kendes fra diverse træfigurer fundet i moser og søer, fortæller museumsinspektør Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

Lerkarret er endnu ikke rekonstrueret, men kan allerede nu bestemmes som tilhørende perioden omkring Kristi fødsel.

- Der er tale om en såkaldt bukkel-ornamentik, der på Fyn er karakteriseret ved, at der omkring hanken på lerkarret er udbanket eller påsat tre bukler, fortæller museumsinspektør Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

De fynske lerkar er altid formet tre bukler/bryster.

- Vi vælger at hensætte dette forhold til den kunstneriske frihed og det skal således ikke ligge de fynske jernalderkvinder til last, siger fortæller museumsinspektør Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

Oversigt

    Oversigt