Johanne er ovre: Sådan forløb "stormen" hen over Fyn

Selv om man i løbet af natten målte vindstød af stormstyrke, slår DMI nu fast, at det ikke var en storm. Blæsevejret væltede træer flere steder på Fyn, fortæller politiet.

Efter en nat med kraftig regn og blæsevejr, fortæller DMI nu, at Johanne ikke var en storm. Men der blev målt vindstød af orkan- og stormstyrke.

Det betyder, at Johanne alligevel kommer på DMI's stormliste, og dermed er den niende af sin slags i august siden 1891 (se faktaboks herunder).

Flere steder, særligt i Limfjorden, blev der målt vindstød af storm- og orkanstyrke. Nationalt var det særligt vindstød over 21 meter i sekundet.

Væltede træer på Fyn

Det kræver flere vindstød over 24,5 meter i sekundet, før man kan kalde Johanne en storm.

På Fyn forløb Johanne forholdsvist roligt, fortæller Anders Furbo Therkelsen, der er vagtchef hos Fyns Politi. Der har ikke været nogen større lynbrande som følge af tordenvejret, der ramte Fyn torsdag aften. 

Se, hvordan tordenvejret ramte Fyn torsdag aften. 

Ifølge Anders Furbo Therkelsen er der i løbet af natten væltet træer flere steder på Fyn. Johanne er gået hårdest ud over Syd- og Vestfyn, oplyser politiet. Der er dog ikke sket større skader. 

Tidligere har vi været længere inde i august, før vi har set et kraftigt blæsevejr som dette. Senest var 20. august 1990.

Det er ellers ikke normalt, at der er voldsomt vejr om sommeren. Vi har en blæsevejrssæson, der hører mere til i vinterhalvåret, hvor temperaturforskellene mellem luftmasserne i syd og nord er større.

Tilfældigt med sommerblæsevejr

Ifølge seniorklimatolog hos DMI John Cappelen er det tilfældigt, hvornår sommerblæsevejret rammer.

- Det sker jo indimellem, og det er tilfældigt hvornår. Det er tilfældigheder, når atmosfæren indretter sig, så vi får et lavtryk, som giver augustblæsevejr. Ligesom det er tilfældigt, at vi har haft hedebølge og tørke i lang tid.

Hvorvidt vi vil se flere tilfælde i de kommende år, har John Cappelen svært ved at svare på.

- Med global opvarmning vil vi se flere usædvanlige vejrhændelser, men det er svært at sige, om Johanne er en del af den udvikling, siger han.

Fakta: Ni år med voldsomt augustvejr siden 1891