I det fynske folks tjeneste

Johanne er ovre: Sådan forløb "stormen" hen over Fyn

Selv om man i løbet af natten målte vindstød af stormstyrke, slår DMI nu fast, at det ikke var en storm. Blæsevejret væltede træer flere steder på Fyn, fortæller politiet.

Det kraftige blæsevejr Foto: Henning Bagger

Efter en nat med kraftig regn og blæsevejr, fortæller DMI nu, at Johanne ikke var en storm. Men der blev målt vindstød af orkan- og stormstyrke.

Det betyder, at Johanne alligevel kommer på DMI's stormliste, og dermed er den niende af sin slags i august siden 1891 (se faktaboks herunder).

Læs også Tre teenagere brød ind på værtshus

Flere steder, særligt i Limfjorden, blev der målt vindstød af storm- og orkanstyrke. Nationalt var det særligt vindstød over 21 meter i sekundet.

Væltede træer på Fyn

Det kræver flere vindstød over 24,5 meter i sekundet, før man kan kalde Johanne en storm.

På Fyn forløb Johanne forholdsvist roligt, fortæller Anders Furbo Therkelsen, der er vagtchef hos Fyns Politi. Der har ikke været nogen større lynbrande som følge af tordenvejret, der ramte Fyn torsdag aften. 

00:20

Se, hvordan tordenvejret ramte Fyn torsdag aften. 

Luk video

Ifølge Anders Furbo Therkelsen er der i løbet af natten væltet træer flere steder på Fyn. Johanne er gået hårdest ud over Syd- og Vestfyn, oplyser politiet. Der er dog ikke sket større skader. 

Tidligere har vi været længere inde i august, før vi har set et kraftigt blæsevejr som dette. Senest var 20. august 1990.

Det er ellers ikke normalt, at der er voldsomt vejr om sommeren. Vi har en blæsevejrssæson, der hører mere til i vinterhalvåret, hvor temperaturforskellene mellem luftmasserne i syd og nord er større.

Tilfældigt med sommerblæsevejr

Ifølge seniorklimatolog hos DMI John Cappelen er det tilfældigt, hvornår sommerblæsevejret rammer.

- Det sker jo indimellem, og det er tilfældigt hvornår. Det er tilfældigheder, når atmosfæren indretter sig, så vi får et lavtryk, som giver augustblæsevejr. Ligesom det er tilfældigt, at vi har haft hedebølge og tørke i lang tid.

Hvorvidt vi vil se flere tilfælde i de kommende år, har John Cappelen svært ved at svare på.

- Med global opvarmning vil vi se flere usædvanlige vejrhændelser, men det er svært at sige, om Johanne er en del af den udvikling, siger han.

Fakta: Ni år med voldsomt augustvejr siden 1891

I løbet af 127 år er Danmark blevet ramt af kraftigt blæsevejr med vindstød af stormstyrke i august ni gange.

Natten til fredag blev der målt vindstød af orkan- og stormstyrke over hele landet. Det er meget usædvanligt for august.

Danmark har siden 1891, da man begyndte at måle, set otte lignende eksempler på kraftigt blæsevejr, der er defineret ved, at vindstødene når op over 21 meter i sekundet.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) kan blæsevejr først klassificeres som en storm, når der er flere vindstød over 24,5 meter i sekundet.

Et kraftigt blæsevejr skal dække 30 procent af landet, før det kan siges at være nationalt.

Her er et overblik over, hvor mange gange Danmark tidligere har oplevet kraftigt blæsevejr med vindstød over 21 meter i sekundet i august:
  • 10. august 2018: Fredag formiddag var Johanne ovre. DMI kunne klassificere det som et kraftigt nationalt blæsevejr med vindstød helt op til storm- og orkanstyrke.
  • 20. august 1990: Kraftigt regionalt blæsevejr rammer den sydvestlige del af Danmark.
  • 21. august 1980: Kraftigt blæsevejr rammer hele landet fra vest.
  • 23-24. august 1940: Kraftigt blæsevejr rammer hele Danmark fra nordvest og fortsætter over to døgn.
  • 30. august 1923: Kraftigt blæsevejr rammer dele af Danmark. Det fremgår ikke, hvor i landet det rammer.
  • 23. august 1918: Kraftigt blæsevejr rammer regionalt i Nordjylland.
  • 16. august 1907: Kraftigt blæsevejr rammer hele landet fra vest.
  • 17. august 1899: Kraftigt blæsevejr rammer hele landet fra vest.
  • 31. august 1898: Første gang man måler kraftigt blæsevejr i august. Det kraftige blæsevejr rammer hele landet.
Kilder: Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Ritzau